Samsun'da 'proje okulları' uygulaması neye hizmet ediyor?

Türkiye'nin çeşitli kentlerinde olduğu gibi Samsun'da da kentin iki köklü okulu "proje okulu" ilan edildi ve AKP bu okullarda dönüşüm başlattı. Samsun'daki "proje okulu" uygulamasının neye hizmet ettiğini, Eğitim-İş Şube Başkanı Rüstem Kara soL'a anlattı.

soL-Samsun

Samsun’un birçok alanda başarılarıyla bilinen iki okulu, Samsun Anadolu Lisesi ve Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi, çeşitli usulsüzlüklerle "Proje Okulu" kapsamına alındı. Velilerin, öğrencilerin, öğretmenlerin birçok konuda mağduriyeti devam ederken, konuyla ilgili Samsun Anadolu Lisesi’nde "tayin istetilen" öğretmenlerinden Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara'dan konuyla ilgili soL'a konuştu. Okulların seçimi ve öğretmen profilindeki değişim, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün gösterdiği aceleciliği gösteriyor. 

EĞİTİM-İŞ: TÜRKİYE'NİN HİÇBİR YERİNDE BÖYLE BİR UYGULAMA YOK

Rüstem Kara'nın verdiği bilgiye göre iki okulda da öğretmenlere 1 Eylül 2016 tarihinde "Proje Okulu" bilgisi iletildi. Bir hafta içinde öğretmenler zorla başka okullara "tayin istettirildiler" ve 9 Eylül 2016 tarihinde Samsun Anadolu Lisesi’ndeki 48 öğretmenden 46’sının, Samsun Sosyal Bilimler Lisesi’ndeki 18 öğretmenden 15’inin ataması yapıldı. Bu atamalar genelge çıkmadan, usulsüz bir şekilde yapıldı. Konuyla ilgili genelge, okulların açıldığı 19 Eylül 2016 tarihinde çıkartıldı ve hemen ertesi gün tüm öğretmenlerin kendi okullarıyla ilişiği kesildi. Sendikaları aracılığıyla BİMER’e şikayetlerini ileten öğretmenler verilecek yanıta göre hukuki itiraz süreci başlatacaklar.

NEDEN SAMSUN ANADOLU LİSESİ VE SOSYAL BİLİMLER LİSESİ?

Samsun Anadolu Lisesi (SAL) ve Samsun Sosyal Bilimler Lisesi (SSBL) eğitimden spora, sanattan bilime kadar birçok alanda kendisini göstermiş ve başarılar elde etmiş iki okul... Bunların yanında toplumsal olaylara duyarlılığı ile gündeme gelen SAL ve SSBL öğrencileri, geçtiğimiz eğitim-öğretim yılının sonunda İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin MEB’in atadığı "yandaş" müdüre sırtlarını dönerek gösterdikleri tepkiye destek vermiş ve kendi bildirilerini yayınlamışlardı.

Samsun'da ilk bildiriyi yayınlayan SAL öğrencileri, liselerde "yandaşların" sözlerinin geçmeyeceğini ve okulun tarihinin yok edilmesine izin vermeyeceklerini söylemişlerdi. Samsun Anadolu Lisesi, bunun üzerine Terör Mücadele Şube polislerinin okula girmesine tanıklık etmişti. Soma Katliamı’ndan Özgecan Aslan'ın öldürülmesine değin birçok toplumsal olayda politik duruşunu sergileyen SAL öğrencileri, geçtiğimiz senelerde okulun kuruluş yıldönümünü etkinliklerinde "kızlı erkekli" dans edildiği gerekçesiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün etkinliği iptal etmesine karşı "kızlı erkekli" dans ederek karanlığa boyun eğmeyeceklerini göstermişlerdi.

"PROJE OKULU" SAMSUN'DAKİ LİSELERE NE VAAT EDİYOR, NEYİ DEĞİŞTİRDİ?

Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okulları'na çeşitli vaatlerde bulunuyor: ''Tecrübesi ve başarısı kanıtlanmış öğretmenler'', ''Modern laboratuvarlar'' ve ''Çeşitli Kulüpler'' bunlardan birkaçı.

Peki okullarda gerçekte neler oluyor?

Proje Okulları'nda eğitim-öğretim gecikmeli başladı, medyaya üç gün olarak yansıdığı halde gerçekte on gün kadar sürdü. Okullarda derse girecek öğretmen bulunamadığı için zorla tayinleri istetilen öğretmenlerden bir kısmı, özellikle son sınıf öğrencilerinin gireceği YGS-LYS sınavlarındaki başarılarını düşünerek gönüllü olarak öğrencilerine ders verdi. ''Proje Okularına'' hangi kriterlerle seçildiği belirsiz olan ''Başarısı kanıtlanmış öğretmenler'', özellikle Eğitim-İş ve Eğitim-Sen üyeleri dışarıda tutularak atandı. Bunlar arasında ''imam ve müftülük'' yapmış bir ''devşirme öğretmenin'' olduğu iddiası da var.

"Modern laboratuvarlar" ve "Çeşitli kulüpler" vaatlerinden Samsun Anadolu Lisesi'nin payına düşen, Atatürkçü Düşünce Kulübü'nün odasının kulübün elinden alınarak başka bir kulübe devredilmesi oldu. Bunun yanı sıra okul içerisinde ''15 Temmuz Demokrasi ve İnsan Hakları Kulübü'' adında bir kulüp kuruldu. Samsun Anadolu Lisesi’yle özdeşmiş, ayrı bir binada bulunan kantin "damı akıyor" denilerek kapatılırken, bu binayı "müdürün peşkeş çektiği" iddia ediliyor. Okulun giriş katına yapılan "15 Temmuz Şehitleri Köşesi" ve girişine asılan "Vatan Sevgisi İmandadır. Hz. Muhammed" tabelası, "Proje Okulu" uygulamasının neye hizmet ettiğini gösteriyor.

VELİLER VE ÖĞRENCİLER NEDEN SESSİZ?

Başka kentlerdeki "Proje Okulu" uygulamalarına velilerin ve öğrencilerin gösterdiği tepkinin Samsun'da görülmemesi, burada izlenen programdan kaynaklanıyor.

Rüstem Kara'nın verdiği bilgiye göre Türkiye’deki diğer "Proje Okulları"nda 23 Eylül – 27 Eylül tarihleri arasında öğretmenlerden tayin alınırken Samsun’da bu süreç henüz okullar açılmadan başlatıldı. "Tayin istetilen" öğretmenlerin öğrencilerini konuyla ilgili bilgilendireceğinden korkuldu ve okul öğretmenleri dönem başlamadan öğrencilerden koparıldı. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü buna ''okulları kaosa sürüklememek'' gibi bir neden gösterse de henüz genelge yayınlanmadan öğretmenlerin zorla atamasının yapılması sürece dair fotoğrafı netleştiriyor. Dönüşüme uğramış "Proje Okulları"nda okuyan öğrenciler bu süreçte öğretmenlerine ziyaretlerde bulunarak sahip çıksalar da okul etkinliklerde "ırkçı ve dinci" tutumun baskısını hissediyorlar.

"Proje Okulu" uygulamasıyla kendilerini "yandaş" öğretmenlerin ve bilimsellikten uzak, her yerinden gericilik akan eğitimin pençesinde bulan öğrenciler, Türkiye’nin dört bir yanında, Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde, Kadıköy Anadolu Lisesi’nde, İzmir Bornova Lisesi’nde, İzmir Fen Lisesi’nde Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi’nde ve birçok lisede "Projeniz olmayacağız, boyun eğmeyeceğiz" diyor.