İmam hatipleştirilen okul boş: Mithat Paşa Anadolu Lisesi konusu kapanmadı

Samsun’da Ağustos ayında bir oldu bittiyle taşınmaya zorlanan Mithat Paşa Lisesi ve yerine yerleştirilen 15 Eylül Şehitler İmam Hatip Ortaokulu ile ilgili tartışma sürüyor.

Haber Merkezi

Samsun'da imam hatip yapılan Mithat Paşa Lisesi'ne ilişkin tartışmalar sürüyor. Mithat Paşa Lisesi’nin taşındığı yeni binanın donanımına dair sorunlar ve kent merkezine uzak oluşundan kaynaklanan mali külfet nedeniyle velilerin tepkisi büyüyor. Öte yandan 90 yıllık lise binasının dönüştürüldüğü İmam Hatip Ortaokulu’na kayıtların çok düşük olduğu ve eğitimin yapılmadığı söyleniyor.

 

‘15 TEMMUZ ŞEHİTLER İMAM HATİP ORTAOKULU’

Cumhuriyet tarihiyle yaşıt olan Mithat Paşa Lisesi’nin eğitim öğretim yılına girilmesinden hemen önce Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Samsun Valiliği’nin aldığı ani bir kararla taşınması infial yaratmıştı. Lise’nin öğrencileri okulun taşınmaması için günler içerisinde binlerce imza toplamış, mezunların ve Samsunlu yurttaşların desteğini almıştı. Eğitim emekçileri sendikaları ve demokratik kitle örgütleri de öğrencilerin yanlarında olduklarını ilan ettikleri açıklamalar yapmışlardı.

AKP’nin Samsun’da kent merkezindeki tarihi liseleri imam hatipleştirme niyeti bilinmekle birlikte bu yönde güçlü bir talep olmaması imam hatipleştirme kararının alınacağı okulun boş kalması ihtimalini doğuruyordu. Nihayet 90 yıllık Mithat Paşa Lisesi için alınan karar sonucunda binaya alelacele 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu tabelası takılmış, kamuoyu tepkisine rağmen okul taşınmıştı. Dönem başlarken Mithat Paşa Anadolu Lisesi’nin yeni binasında eğitim öğretimin nasıl verileceği ve eski binasının nasıl değerlendirileceği merak ediliyordu.

OKULUN YENİ BİNASINDA SORUNLAR BÜYÜYOR

Mithat Paşa Lisesi’nin taşındığı yeni bina, Fethullah Gülen cemaatine ait olduğu gerekçesiyle Milli Eğitim’e devredilen Feza Berk Koleji’nin bir bölümü. Kolej’in fen lisesi eğitimi verecek şekilde düzenlenmiş olması, Mithat Paşa Lisesi’nin 34 kişilik sınıflarını 16 kişilik kapasitesi olan sınıflara sığdırmaya mecbur bırakıyor. Eğitim öğretim yılına başlanmasıyla birlikte taşınmadan kaynaklanan sorunlar belirginleşmeye başladı.

Kolej binasının Lise’nin bulunduğu kent merkezinden çok uzak oluşu, velilere yol masraflarını servislerle karşılama zorunluluğu doğuruyor. Kömürle ısıtılan binada ısıtma sisteminin doğalgaza geçirileceği söylense de bunun ne kadar zamanda gerçekleşeceği belirsiz. Kömürlü sistem kalacak olursa doğacak olan hizmetli ihtiyacı, doğalgaza geçirilmesi halinde ise dönüşüm masraflarının velilere ödetilecek olması tedirginlik doğuruyor. Öte yandan Kolej binasının diğer bölümüne yerleştirilen Yıldırım Beyazıt Ortaokulu ile lisenin aynı mekanda bulunması eğitim öğretim açısından sorun taşıyor.

İMAM HATİP YAPILAN ESKİ BİNA BOŞ

Tarihi lise binasına 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu kurulmasıyla ile ilgili ise şaibeler var. Mahallede imam hatip talebi olmadığı halde Mithat Paşa Lisesi yerine kurulan imam hatip ortaokuluna, yakındaki 30 Ağustos İmam Hatip Ortaokulu’ndan öğrencilerin kaydırıldığı söyleniyor. Ayrıca civardaki camilerde verilen Cuma hutbesinde 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu’na kayıt yaptırması için cemaate çağrı yapıldığı biliniyor. Buna karşılık kayıtlı öğrenci sayısı ellili rakamlarda kalmış ve binada eğitim öğretime başlanamamış durumda. Söylenenlere göre bina şu anda sadece sözleşmeli öğretmen mülakatları için kullanılıyor.

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu durumu öngörebileceği halde kamuoyu tepkilerine rağmen Mithat Paşa Lisesi’ni kapasitesi yetersiz bir binaya taşıma zorlamasında bulunmasının nedeni tartışma konusu. Tahminler, binanın hem okulları imam hatipleştirme politikası doğrultusunda hem de bir vadede arazisi satılarak ekonomik rant amaçlı kullanılmak istendiği yönünde.

VELİLER İTİRAZA HAZIRLANIYOR

Öğrencilerin topladığı binlerce imzanın yanı sıra veliler de Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden okulun taşınmasının gerekçesine dair bilgi talep ettiler. Veliler, önümüzdeki günlerde yanıt vermesi beklenen İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yaşadıkları mağduriyet, okulun niteliğinin değiştirilmesi ve taşınma kararının kamu yararına aykırılığı gerekçesiyle itirazda bulunmaya hazırlanıyorlar.

Hukukçular, Mithat Paşa Lisesi’nin taşınması ve yerine 15 Temmuz İmam Hatip Ortaokulu’nun yapılmasının yargı sürecine taşınması halinde Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Samsun Valiliği’nin aldıkları karardan mutlaka dönmek zorunda kalacağını söylüyorlar. Alınan kararın Mithat Paşa Lisesi öğrencileri, velileri ve öğretmenlerini olumsuz yönde etkilediği ve tarihi lise binasının eğitim öğretim hizmetinden yoksun kaldığı açık. Bu yüzden kararın sonuçları iki idareyi de verdikleri kararı geri almak zorunda bırakacak gibi gözüküyor.

YARGIDAN DÖNEN TARIM LİSESİ ÖRNEĞİ

Samsun’da geçtiğimiz yıllarda Atakum Tarım Meslek Lisesi için verilen mücadelede alınan sonuç Mithat Paşa Lisesi’ne örnek oluşturuyor. 2014 yılında Tarım Meslek Lisesi’nin arazisinin Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilerek taşınma dayatmasıyla karşılaşması büyük tepki doğurmuş ve velilerin girişimiyle dava konusu edilmişti. Okul önünde yapılan eylemlerle desteklenen yargı süreci sonucunda karar iptal edilmiş ve karara imza atan Samsun İl Milli Eğitim Müdürü görevinden alınmıştı.

Bina yargı kararıyla tekrar Milli Eğitim Bakanlığı’na iade edildiği halde Tarım Meslek Lisesi’nin kendi binasına geri taşınması hukuksuz bir şekilde uygulamaya konmadı. İdareciler kamu yararına aykırı olarak ve kamuoyunun tepkisine rağmen aldıkları kararların kişisel olarak hesabını vermek zorunda kalırken idarenin aynı politikayı sürdürmeye çalıştığı görülüyor.