İncirlik konusunda AKP'nin eli gerçekten güçlü mü?

Doğu Akdeniz'deki dengeler İncirlik'in kapanmasının ABD'nin canını ancak kısa süre sıkabileceğini ve AKP'nin kendi kartlarını "yüksek okuyor" olabileceğini gösteriyor.



Dış Haberler

Türkiye ve Yunanistan Doğu Akdeniz'de NATO'nun düşman kardeşleridir. Aynı gün, 18 Şubat 1952'de, NATO'ya katılan bu iki ülke arasındaki tarihsel ve bölgesel "çekişme" zaman zaman NATO'nun ve ABD'nin işlerini zorlaştırsa da çoğu kez hem Soğuk Savaş süresince hem de sonrasında emperyalizm açısından kullanıma uygun bir rekabet ortamı ortaya çıkarmıştır.

Türkiye ve Yunanistan arasında kurulan bu tahterevallide ne zaman taraflardan birinin eli zayıflasa genelde diğerinin göreli ağırlığının arttığı gözlemlenir ve taraflar birbiri ile terbiye edilir.

Bir dizi gündem üzerinden ABD ve NATO ile tarihinin en sorunlu dönemlerinden birini yaşayan Türkiye'nin "İncirlik kartını" sıklıkla masaya sürmesi, özellikle Yunanistan'da askeri ve diplomatik kaynaklar tarafından Türkiye'nin hem elindeki kartın kullanım değerini düşürdüğü hem de elini açık ettiği şeklinde yorumlanıyor.

Özellikle de 15 Temmuz sonrasında Türk ordusunun gücü ve bütünlüğü NATO tarafından yüksek sesle sorgulanırken...

KARPANTHOS EN CİDDİ ALTERNATİF

Yunan Hükümeti, bu gerilimi 2015'ten itibaren görmüş ve gündemine almış durumda. İlk önemli adım 2015 yılının Mayıs ayında Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos'un ABD ziyareti esnasında gündeme geldi. Dönemin ABD Savunma Bakan Yardımcısı Christine Wormuth ile görüşen Kammenos, Girit'te bulunan ve NATO'nun kullandığı Suda Üssü'ne ek olarak Karpathos Adası'nda yeni bir üs açmak konusunda ABD ile görüşmekte olduklarını açıkladı.

Bu açıklamanın ardından meclise bir soru önergesi veren Yunanistan Komünist Partisi, planın içeriğini sormuştu. Savunma Bakanlığı tarafından verilen yanıtta yuvarlak cümlelerle yeni bir üs planlanmadığı, Girit'te Timbaki'de bulunan hava üssünün "stratejik nedenlerle" daha doğuda bulunan Karpathos'a taşınmasının düşünüldüğü belirtiliyordu.

ABD'nin/NATO'nun halihazırda Girit'te kullandığı bir dizi üs ve tesis bulunuyor. Bunların en büyüğü olan Hanya'daki Suda Üssü'nde en az 900 ABD askerinin görev yaptığı biliniyor. Girit'in doğusunda bulunan Ziros'ta da NATO ve ABD donanması tarafından kullanılan bir radar üssü bulunuyor.

ABD KIBRIS'TA DA ÜS KURMAYI DÜŞÜNÜYOR

Yunanistan'ın en doğudaki adalarından birine hava üssü "taşıma" niyetine ek olarak Kıbrıs'ta da benzer bir girişim söz konusu. 15 Temmuz darbe girişiminden kısa süre sonra Yunanistan'da yayın yapan Estia gazetesi ABD ve NATO'nun Doğu Akdeniz'de yeni üs arayışına giriştiğini ve Yunanistan'ın sunduğu alternatiflere ek olarak Kıbrıs'ın güneyinde Pafos'ta bulunan Andreas Papandreou Hava Üssü'nün İncirlik'e ciddi bir alternatif olarak düşünüldüğünü gündeme getirmişti.

ABD SURİYE VE IRAK'TAN ÇIKACAK MI?

Aynı günlerde ABD'nin Kobani'deki ikinci hava üssünü de tamamladığı haberi gazetelerde yer aldı. Bu üslerden biri Irak sınırına yakın olan Haseke kırsalında yer alan Rimelan Hava Üssü. Diğer üs, Kobani'nin 35 km. güneyinde bulunuyor.

Musul operasyonunun tamamlanmasından sonra ABD'nin Musul'da da benzer bir üs inşasına girişeceği şimdiden konuşulanlar arasında.

Dolayısıyla, ABD en azından 2015 yılından bu yana İncirlik'e alternatif arar ve olası alternatifleri değerlendirir durumda. Bu konuda seçeneklerinin az olmadığı yukarıda özetlemeye çalıştığımız tablodan da anlaşılıyor. Darbe girişimi sonrası taşındığı iddia edilen İncirlik'teki nükleer silahların güvenliğinin 15 Temmuz'la birlikte yeniden ve yüksek sesle tartışmaya açılması kadar sık sık İncirlik'in bir "kart" olarak Ankara tarafından masaya sürülmesi bu arayışları hızlandırmışa benziyor.