AKP'nin aklına yeni geldi, sol elli yıldır yanıtlıyor: İncirlik kimin üssü?

AKP'lilerin aklına yeni gelen "İncirlik Üssü kimin" sorusunun yanıtını, bu ülkede yarım asırdan fazladır solcular veriyor: İncirlik, Türkiye sağcılığını, piyasacılığını, gericiliğini, Amerikancılığını var eden emperyalizmin kalesidir ve İncirlik'le mücadele solun işidir.

Ahmet Çınar

İncirlik Üssü, Türkiye siyasi tarihinde önemli bir sembol.

ABD emperyalizminin ülkemiz ve Ortadoğu üzerindeki hegemonyasının en önemli sembollerinden biri. Peki bu İncirlik Üssü ne zaman, neden, nasıl kuruldu, bugüne kadar ne işlevler gördü, İncirlik Üssü’ne karşı kimler mücadele etti, İncirlik’in ülkemizdeki tarihsel koruyucu ve savunucuları kimlerdi…

TÜRKİYE GERİCİLİĞİNİN KENDİNİ SİPER ETTİĞİ EMPERYALİZM KALESİ: İNCİRLİK 

Kısaca göz atalım…

İncirlik Üssü’nün inşaatına başlanması, Adnan Menderes başkanlığındaki Demokrat Parti’nin iktidara gelmesinden bir yıl sonraya rastlar. Türkiye’nin önemli kırılma noktalarından biri olan 14 Mayıs 1950 seçimlerinden sonra ülkenin rotası liberalizme, piyasacılığa, dinselleşmeye, Said Nursi’nin yeniden hortlatılmasına, tarikatların ve cemaatlerin başlarını kaldırıp sosyal alana çıkmalarına ve ABD emperyalizmiyle tam uyumlu politikalara yöneldi.

İktidarda Demokrat Parti, başbakanlık koltuğunda Adnan Menderes vardı.

İşte bu siyasi atmosfer içinde atıldı temeli İncirlik Üssü’nün. Amerikan Ordusu Mühendisler Kolordusu, Demokrat Parti’nin seçim zaferinin birinci yılında, 1951 ilkbaharında üs inşaatına başladı. Üs, 1954 yılının Aralık ayında Amerikan Hava Kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ortak kullanımına açıldı.

O tarihten bu yana ABD’lilerin konutları, golf sahaları, zincir restoranları, süpermarketleriyle adeta bir şehir kurdukları, tabiri caizse “ABD sınırları içinde bir kent” görünümünde bir yerleşim haline geldi İncirlik Üssü…

Yıllarca ABD emperyalizminin Ortadoğu’daki kapısı, merkezi, karargâhı olageldi.

ABD’nin kullanımına NATO anlaşması doğrultusunda ve NATO planları çerçevesinde tahsis edilmişse de, İncirlik Üssü fiili olarak ABD güçlerinin kendi faaliyetleri için kullandığı bir merkez oldu.

SOVYETLER BİRLİĞİNE KARŞI KURULAN ÜS

İncirlik Üssü özellikle Soğuk Savaş döneminde, Türkiye’nin Sovyetler Birliği’ne karşı ABD emperyalizminin dümen suyuna girmesinin en önemli sembolü oldu. 1. Körfez Savaşı ve 2. Körfez Savaşı sırasında ABD’nin topraklarımızdaki karargâhı haline geldi.

Üssün ilk görevlerinden biri, Sovyetler Birliği’ni izlemek için geliştirilen U-2 casus uçaklarının kullanım sahası oldu. 1958’de ABD Başkanı Eisenhower'ın talimatıyla Lübnan krizine müdahale için bu üsse savaş uçakları konuşlandırıldı.

Soğuk Savaş döneminde ağırlıklı olarak Sovyetler Birliği’ne karşı istihbarat toplama ve caydırıcılık amacıyla faaliyet gösteren üs, SSCB'nin dağılmasından sonra ABD’nin askeri operasyonlarında önemli roller üstlendi: 1. Körfez Savaşı’nda Kuzey Irak'taki Amerikan birliklerine hava desteği buradan gönderildi. 2. Körfez Savaşı’nda lojistik destek amacıyla kullanıldı.

Türkiye son olarak Temmuz 2015'te, ABD’nin IŞİD’e karşı başlattığı operasyonlar kapsamında İncirlik Üssü'nün kullanılmasına izin verdi.

İNCİRLİK SAVUNUCULARI: MENDERES, DEMİREL, ÖZAL, ÇİLLER, ERDOĞAN...

Tüm bunlar 1951’den günümüze dek devam etti: Görüldüğü üzere, İncirlik Üssü’nün ülkemizdeki tarihsel savunucuları Menderes’in Demokrat Partisi, Demirel’in Adalet Partisi, Özal’ın Anavatan Partisi, Çiller’in Doğruyol Partisi, Tayyip Erdoğan’ın AKP’si oldu… ABD’ci, piyasacı, dinci patron partileri, kuruluşundan beri hep İncirlik Üssü’nde cisimleşen Amerikan yanlısı politikaların savuncusu, devamcısı oldular.  

Hatta Demirel’in 1966’da İncirlik Üssü’ne siper olmak için söylediği, “Türkiye’de Amerikan üssü diye bir şey yok, Türkiye’de tesisler var” sözleri, “Üs yok tesis var” şeklinde siyasi literatüre giren karikatür cümlelerden biri oldu.  

Bir ABD projesi olarak kurdurulan ve iktidara getirilen AKP, İncirlik Üssü’nün kullanımı konusunda başından beri hiç yalpalamayan, dümdüz bir çizgi izledi. 1 Mart 2003 tezkeresinin TBMM’de reddedilmesinden yıllar sonra, 8 Şubat 2016’da Güney Amerika gezisinden dönen Tayyip Erdoğan, uçakta gazetecilere “Ben 1 Mart tezkeresinin yanındaydım” diyerek ABD emperyalizmine tarihsel bağlılığını yineliyordu.

EMPERYALİZMLE MÜCADELE SOSYALİSTLERİN, KOMÜNİSTLERİN İŞİ

Emperyalizmin topraklarımızdaki en önemli sembolü olan İncirlik Üssü’ne karşı gerçekten mücadele edenler kimler?

Türkiye’deki sosyalist mücadelenin tarihinde de İncirlik Üssü hayli önemli bir yer tutar. Farklı geleneklerden gelen sosyalistler, komünistler en başından beri topraklarımızdaki İncirlik Üssü’ne karşı çıktılar, itiraz ettiler. İncirlik Üssü’nün kapatılması için pek çok bildiri yazıldı, eylem yapıldı…

Demokrat Parti-Adalet Partisi-ANAP-DYP-AKP çizgisindeki gerici, liberal, Amerikancı, piyasacı patron partileri ve bu partinin tabanı İncirlik Üssü’nden zerre kadar rahatsızlık duymazken, Türkiye’de sosyalistler, İncirlik’in ABD emperyalizminin üssü olduğu gerçeğini haykırageldiler.

İncirlik Üssü’ne karşı mücadelenin tarihsel ve gerçek sahipleri hep sosyalistler oldu, komünistler oldu.

2005, 2007, 2013 TKP EYLEMLERİ 

Bu eylemlerin en önemlileri de 2005 ve 2007’de Türkiye Komünist Partisi tarafından yapılan eylemlerdi. 2005 yılının Mayıs ayında İstanbul, Ankara, İzmir, Antep’ten binlerce öğrenci İncirlik’e kadar yürüdü ve “İncirlik kapatılsın”, “Yankee Go Home” sloganları atarak oradaki ABD varlığına meydan okudu. TKP’li öğrenciler İncirlik’e girerken, AKP polisi ve jandarma barikat kuruyor, ABD üssüne adeta siper oluyordu.  

2007’nin Ekim ayında TSK’nin sınır ötesi operasyon için Irak’a gönderilmesi tezkeresi TBMM’de görüşülürken, TKP Adana’da kitlesel bir eylem gerçekleştiriyor ve “İncirlik Üssü kapatılsın” diyordu.

Yine 2013’ün Ocak ayında İncirlik Üssü’ne patriotların yerleşitirilmesi üzerine sosyalistler ve TKP’liler bir eylem gerçekleştiriyorlardı. İncirlik Üssü’ne yürüyen Gençlik Muhalefeti üyesi öğrencilere AKP polisi saldırıyor, 23 öğrenciyi gözaltına alıyor, polis bir kez daha ABD üssüne siper oluyordu.

Aynı gün TKP üyeleri İskenderun Limanı’na getirilen patriotları protesto ediyordu. “İşgalciler her zaman kaybeder” sloganıyla yürüyen TKP’liler, güvenlik güçlerinin saldırısına maruz kalıyorlar ama ısrarla “Yankee Go Home” sloganını atmayı sürdürüyorlardı.  

AKP'LİLERİN AKLINA YENİ GELEN SORU: İNCİRLİK KİMİN? 

Son birkaç günden beri AKP çevreleri tarafından dile getirilen “İncirlik Üssü’nün kapatılması” meselesi, İncirlik üssünün geçmişini, bu üssün sağcı iktidarlar tarafından nasıl desteklendiğini unutturmamalı. Bu ülkede siyasal islamcılar varlıklarını emperyalizme ve ABD’ye borçlular ve tarihleri boyunca 6. Filo’ya, İncirlik üssü’ne kendilerini siper ettiler.

AKP’li Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Vatandaş soruyor, İncirlik Üssü kimin? Biz de bu durumu sorguluyoruz” şeklindeki sözleri, sadece gülünç değil, aynı zamanda absürd!