Belediyeye ait kamu binasının özel üniversiteye tahsisi protesto edildi

Kültürpark Platformu, İzmir'de Kültürpark içerisindeki eski fuar yönetim binasının (İZFAŞ) özel bir üniversiteye tahsis edilmesini protesto etti. İZFAŞ binası önünde toplanan platform üyeleri, 'Bu karar derhal geri alınmalı, yanlıştan geri dönülmeli' dedi.

soL-İzmir

Kültürpark Platformu, İzmir'de Kültürpark içerisindeki eski fuar yönetim binasının (İZFAŞ) özel bir üniversiteye tahsis edilmesini protesto etti.

İZFAŞ binası önünde toplanan platform üyeleri, 'Bu karar derhal geri alınmalı, yanlıştan geri dönülmeli' dedi. 

Açıklamanın satır başları şöyle: 

  • Bizler, “kentine, yaşam alanlarına ve tarihi değerlerine sahip çık” anlayışıyla bir araya gelen İzmirlileriz.
  • 12 Eylül 2018 tarihli İzmir Büyükşehir Belediyesinin Meclis toplantısında Kültürpark’ta yer alan İZFAŞ eski hizmet binasının, İzmir Tınaztepe Üniversitesi’ne üç yıl süre ile bedelsiz tahsis edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. İzmir Tınaztepe Üniversitesi, Ses Sağlık Eğitim ve Spor Vakfı (Ses Vakfı) tarafından kurulan ve paralı eğitim yapacak olan, özel bir eğitim kurumudur.
  • Kültürpark kamusal bir alandır ve farklı amaçlarla kullanılamayacağı gerçeği göz ardı edilemez.
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle son iki yıldır, tüm tepkilere rağmen ısrarla sermaye çevrelerine yakın kararlar almakta ve Kültürpark’ın doğasına, tarihi ve kültürel dokusuna zarar verecek bu projelerle, İzmir’in en değerli kamusal açık alanının geleceğini tehlikeye atmaktadır. Bu durum, tarihi kent merkezinin hemen yanında yer alan 90 yıllık tarihiyle korunmuş Kültürpark’ın, dolayısıyla İzmir’in geleceği açısından bizleri oldukça kaygılandırmaktadır. Kültürpark’ın “tarihi ve doğal sit” alanı olmasından dolayı, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Koruma Amaçlı İmar Planı yapılması gerektiği halde bugüne kadar bu plan yapılmamıştır. Her müdahalede, vurgulayarak belirttiğimiz gibi Kültürpark, İzmir’in merkezinde yer alan en büyük kamusal yeşil alanıdır, bir kent parkıdır. Bu nedenle, Kültürpark’ın özel bir işletmenin kullanımına tahsis edilmesi kabul edilemez. 
  • Kültürpark’ın içinde yer alan hizmet binasının tahsisi ile yeni bir ticari kullanıma açılmasını ve yine bir işletmenin bahçesi haline getirilmesini kabul etmiyoruz. Dolayısıyla bu kararın bir an önce iptal edilmesini istiyoruz.
  • Biz Kültürpark Platformu olarak tüm bileşenlerimiz ve hemşerilerimizin bize verdiği destekle Kültürparkın betonlaşmasına, kiralanmasına, tahsis edilmesine, yani park işlevinin dışında kullanılmasına karşı sonuna kadar mücadele etmeye, bu mücadelede bütün demokratik ve hukuki yöntemleri kullanmaya dün olduğu gibi bugün de kararlıyız.
  • Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi bir yanlış yaparak İZFAŞ eski Binası’nın bedelsiz tahsisine yönelik verdiği kararını geri almasını talep ediyoruz. Talebimizin ilk Meclis gündemine alınmasını ve bu YANLIŞ KARARDAN GERİ DÖNÜLEREK, söz konusu YANLIŞA HEMEN SON VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ.

NE OLMUŞTU? 

İzmir Fuarı'nı yıllardır çeşitli sermaye gruplarına 'sponsorluk' adı altında şov ve teşhir alanı haline getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde belediyeye ait bir kamu binası olan eski İZFAŞ binasını, yeni kurulan bir özel üniversiteye tahsis etti. Yıllarca İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültürpark Şube Müdürlüğü tarafından kullanılan hizmet binası, İzmir'in 10'uncu özel üniversitesi olarak kurulan ve hastane patronu Mehmet Bektur'a ait olan Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsis edilmişti.