İzmir Fuar'da yine işgal

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Büyükşehir Belediyesi'ne ait kamusal hizmet binasının bir özel üniversiteye tahsis edilmesine tepki gösterdi. Bu kararın bir an önce iptal edilmesi istendi.

soL-İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait kamusal bir hizmet binasının, bir özel üniversiteye tahsis edilmesine tepkiler sürüyor. 

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Büyükşehir Belediyesi'ne ait kamusal hizmet binasının bir özel üniversiteye tahsis edilmesine tepki gösterdi. 

Yazılı açıklamada, "Belediyeye ait hizmet binasının özel Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsisi ve Kültürpark'ın yeni bir işletmenin arka bahçesi olmasına konu edilmesi kabul edilemez. Bu karar bir an önce iptal edilmeli" denildi. 

'KÜLTÜRPARK KAMUSAL ALANDIR, KARAR İPTAL EDİLMELİ'

"Kültürpark yeni bir ticari işgale konu edilmektedir" başlıklı açıklamanın satır başları şöyle: 

  • Kültürpark’ta yer alan eski İZFAŞ binasının 12 Eylül 2018 tarihli İzmir Büyükşehir Meclis toplantısında İzmir Tınaztepe Üniversitesi’ne üç yıl süre ile bedelsiz tahsis edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. İzmir Tınaztepe Üniversitesi, 19 Eylül 2013 tarihinde Ses Sağlık Eğitim ve Spor Vakfı (Ses Vakfı) tarafından kurulan özel bir eğitim kurumudur. Bu özelliği nedeniyle, ilgili tahsis Kültürpark’ın kamusal kimliğine ters düşmektedir. 
  • Kültürpark, son yıllarda, sürekli olarak, gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi gerek Ticaret Odası ve çeşitli sermaye grupları tarafından, alanı kimliğinden, doğal ve tarihi yapısından ve kamusal kullanımdan uzaklaştırmaya çalışan müdahalelere konu edilmektedir. Otopark yapımı ile başlayan bu süreç, 2014 yılında gündeme gelen ve içinde bir kongre binasını öngören Kültürpark Revizyon Projesi ile üst noktaya taşınmıştır. Ayrıca, yine son yıllarda, İzmir Enternasyonal Fuarını’nın baş sponsorluğunun, mahkeme kararları ile iptal edilen konut projelerini geliştiren inşaat firması Folkart’a verilmesi ve parka zarar verebilecek yoğun bir fuar programının alanda gerçekleştirilme çabası da diğer önemli örneklerdir. 
  • Kültürpark’ın maruz kaldığı olumsuz yaklaşımlardan bir diğeri ise, yakın çevresinde sürdürülen ya da istenilen ekonomik/ticari/rant hedeflerinin arka bahçesi olarak görülmesidir. Bu yaklaşım, Kültürpark’a sürekli ek işlevler yükleme isteğini de beraberinde getirmektedir. Bunun üzücü örneklerinden birisi ise Kültürpark’ın hemen yanında yer alan ve Basmane Çukuru olarak isimlendirilen alanda 250 metre yüksekliğinde otel, konut ve AVM kullanımlarını içeren gökdelen projesi ve belediye binası yapılmasına yönelik projenin önerilmesidir. 
  • Tekrar hatırlatmak istiyoruz ki, Kültürpark kamusal bir alandır ve farklı amaçlarla kullanılmaz. 
  • Özellikle son iki yıldır, sermaye ve belediyenin, halkın taleplerinden uzak biçimde birlikte hareket ederek, tüm tepkilere rağmen gerçekleştirmeye çalıştığı bu ısrarlı projeler, İzmir’in tarihi kent merkezinin hemen yanında yer alan 90 yıllık tarihi, kültürü ve doğal dokusuyla korunmuş en değerli kamusal açık alanının geleceği ile ilgili iyi niyetli olmadıklarını göstermektedir. 
  • Sonuç olarak öncelikle Kültürpark’ın içinde yer alan hizmet binasının Tınaztepe Üniversitesi’ne tahsisi ile yeni bir ticari kullanıma ve yeni bir işletmenin arka bahçesi olmasına konu edilmesi kabul edilemez. Dolayısıyla bu kararın bir an önce iptal edilmesini istiyoruz.