863 kez küfür tekrarı 'akademik makale' sayıldı

Bilimsel olduğunu iddia eden bir dergiden gelen maillere cevap olarak, içinde 863 kere “Get me off your f.cking mailing list” (Beni s...min mail listesinden çıkarın) ifadesi geçen bir makale yollayan akademisyen, dergiden aldığı cevap karşısında şok oldu. Cevapta, makalenin “mükemmel” olduğu ve 150 dolar karşılığında dergide yayınlanabileceği yazıyordu.

İçinde, 863 kere “Get me off your f.cking mailing list” (Beni s...min mail listesinden çıkarın) cümlesi geçen bir makale, bilimsel olduğu iddia edilen bir dergi tarafından kabul edildi. Avustralya Federasyon Üniversitesi'nde çalışan bilgisayar uzmanı Dr. Peter Vamplew, International Journal of Advanced Computer Technology dergisinden gelen davetler üzerine, aynı 7 kelimenin tekrar tekrar kullanıldığı bir makaleyi derginin editörlerine yolladı.

MÜKEMMEL BİR MAKALE

Vamplew'in gönderdiği makalede, aynı kelimelerden oluşan ara başlıklar, grafikler ve diyagramlar da bulunuyordu. Vamplew, gönderdiği makalenin yayınlanmasını beklemiyordu, ancak mail kutusuna gelen cevapta, makaleyi “okuyan” editörün içerikten çok memnun kaldığı ve makaleyi “mükemmel” bulduğu yazıyordu. IJACT, 150 dolar gibi ufak bir meblağ karşılığında makaleyi yayınlayabilirdi.

IJACT'ye gönderilen ve dergi tarafından “mükemmel” bulunan makale, aynı kelimeleri tekrar ediyor oluşunun yanı sıra, Vamplew tarafından da yazılmamıştı. Mail kutularına gelen konferans davetlerinden sıkılan David Mazieres ve Eddie Kohler tarafından 2005 yılında yazılan “makale”nin Vamplew'e ait olmadığı da dergi tarafından tespit edilmemişti.

BİLİMSEL VURGUN

Vamplew ve International Journal of Advanced Computer Technology dergisi arasında geçenler her ne kadar komik olsa da, bu durumun ortaya koydukları çok daha ciddi boyutta. Kariyerlerinde ilerlemek isteyen akademisyenlerin belli sayıda makalelerini yayınlatma zorunluluklarının bulunması, birçok akademisyeni adı dışında ciddi hiçbir yönü olmayan dergilere yöneltiyor. Vamplew'in makalesini yayınlama kararı alan IJACT gibi dergilerin akademik çevrelerde etkisi yüksek olan prestijli yayınlarda yer bulamayan makaleleri belli ücretler karşılığında yayınlıyor olması da CV'sini genişletmek isteyen akademisyenlerin ilgisini çekiyor.

soL Portal'da yayınlanan “Bilimsel vurgun: Tüccarlar akademiyi çürütüyor” başlıklı haberde de, Vamplew örneğinde yaşananlara benzer bir şekilde Türkiye'de gerçekleşen “akademik vurgun” ortaya çıkarılmıştı. Haberde, Journal of Academic and Science Studies (Jass Studies) adlı derginin eski sayılarında o dönemde daha yayınlanmamış olan kitaplara atıf yapıldığı ortaya çıkmıştı. Akademik çevrelerde yaşanan tartışmalardan sonra, derginin eski sayıları internetten kaldırılmıştı.