Soma Holding'e ait Işıklar Maden Ocağı yeniden üretime başladı

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği Eynez ocağını işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı Işıklar maden ocağı, İzmir’den apar topar getirilen müfettişlerin gece yarısı teftişi sonrası verilen olumlu rapor üzerine tekrar açıldı.

Soma'da 13 Mayıs'ta 301 işçinin ölümüne neden olan katliamın gerçekleştiği madenin sahibi Soma Kömürleri AŞ'ye ait Işıklar Maden Ocağı'nda yapılan denetimlerde iş güvenliği koşullarına uygun olmadığı gerekçesiyle iş müfettişlerince faaliyetleri durdurulmuş ve eksikleri giderilmesi için süre verilmişti. 9 Eylül 2014 tarihinde ise madenin üçüncü ayağında üretim için izin verilmiş ve bin 200 işçi işbaşı yapmıştı.

10 Ekim 2014 tarihinde Soma’da birçok madende çalışan işçiler çalışmak için madene gittiklerinde güvenlik görevlileri tarafından madene alınmamış, madende çalışmanın durdurulduğu kapıdaki bekçiler tarafından işçilere duyurulmuştu. Bunun üzerine Kaymakamlık önüne yürüyen işçiler bu durumu protesto ederek Soma Holding’den açıklama istemişti. Soma Holding yetkililerince, "Yapılan incelemeler sonucunda üç maddelik eksik tespit edilmiş olup Işıklar işyerimize durdurma kararı verilmiştir. Üretim faaliyetlerine devam edemeyeceğimizden dolayı can ve mal emniyetinin sağlanmasına yönelik faaliyetlerde çalışan işçiler haricindeki diğer ekiplerimize üretim izni verilecek süreye kadar izin verilmiştir. Bahsi geçen üç maddelik eksiklikler giderilmiştir ve başvuru yapılacaktır. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş olarak hiçbir işyerimizi kapatma, devir etme ve satılmasına yönelik hiçbir kararımız yoktur" şeklinde bir açıklama yapılmıştı.

Son olarak Soma Kaymakamı Bahatin Atçı dün yaptığı açıklamada Işıklar Maden Ocağı'nda üretimin yeniden başlaması için gereken iş güvenliği raporunun olumlu çıktığını belirtti. Bunun üzerine Manisa'nın Soma, Akhisar ve Kırkağaç, Balıkesir'in Savaştepe ve İzmir'in Kınık ilçelerinden gelen ve henüz gün doğmadan servislerle binen 1700 işçi, bu sabah saat 07.30 itibari ile madende işbaşı yaptılar.