KESK’ten ‘grevsiz toplu sözleşme olmaz’ yürüyüşü

KESK İstanbul Şubeler Platformu grevsiz ve toplu sözleşmesiz sendika yasasını protesto eden bir yürüyüş düzenledi. ‘Grevsiz toplu sözleşme, toplu sözleşmesiz sendika olmaz’ sloganıyla bir araya gelen KESK üyeleri Galatasaray Lisesi önünden Taksim tramvay durağına kadar meşaleli yürüyüş yaptı.

Taksim’de yapılan basın açıklamasını okuyan KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem sözcüsü Ersoy Adıgüzel, AKP’nin 2001 yılında çıkarılan kamu emekçilerinin var olan haklarını gasp eden 4688 sayılı sendika yasasının arkasına sığınmaya devam ettiğini söyledi.

“4688 sayılı yasanın özüne dokunulmuyor”
4688 sayılı yasanın örgütlenme özgürlüğünü engellediğini ve toplu görüşme denilen bir ucubeyi kamu emekçilerine dayattığını vurgulayan Adıgüzel şöyle konuştu: “AKP 2010 referandumunda kamu emekçilerine toplu sözleşme getireceğini söyleyerek oy toplamaya çalıştı. Referandumun üzerinden tam 1 yıl geçti. Ancak bu düzenleme toplu görüşme yasasının aynen devamıdır ve emekçilerinin beklentilerini karşılamaktan uzaktır. 4688 sayılı yasanın özüne dokunmadan ufak tefek değişiklikler yapılmıştır.”

“Örgütlenme önündeki engeller aynen korunuyor”
Yeni düzenlemeyle örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin aynen korunduğuna vurgu yapan Adıgüzel, grev hakkının ısrarla yok sayıldığını, toplu sözleşmenin kapsamının mali ve sosyal haklarla sınırlandırıldığını, kamu hakem kurulunun hükümete ait bir noter olarak düzenlendiğini söyledi.

Oturma eylemi yapıldı
AKP’nin temel amacının emekçilerin hak ve çıkarlarını budamak olduğunu ve 12 Eylül darbesinin ruhunu koruduğunu belirten Adıgüzel, KESK olarak böyle bir yasayı ve yaklaşımı kabul etmeyeceklerini, grevsiz toplu sözleşme, toplu sözleşmesiz sendika olamayacağını bir kez daha dile getirdiklerini ifade etti. Okunan basın açıklamasının ardından KESK üyeleri meydanda bir süre oturma eylemi yaparak durumu protesto etti.

(soL - İstanbul)