Çorlu Yeşil Kundura işçisi direniyor

Çorlu'da Yeşil Kundura'da işçilerin direnişi sürerken, dün bir basın açıklaması yapıldı.

Deri-İş Sendikası’nın çağrısı üzerine Türkiye Komünist Partisi (TKP) Çorlu İlçe Örgütü, Yurtsever Cephe İşçi Birliği ve diğer emek örgütlerinin de desteğiyle bugün Yeşil Kundura Fabrikası önünde bir basın açıklaması yapıldı.

27 Mayıs 2010 tarihinden itibaren Yeşil Kundura fabrikası önünde direnişe başlayan işçiler kararlılıkla direnişlerini sürdürüyorlar. Yeşil Kundura işçileri sendikaya üye olmalarının ardından sendikaya üye olduklarını öğrenen patron tarafından sendikadan istifaya zorlanırken, işçiler fabrikadaki olumsuz çalışma koşulları olarak şunlara dikkat çekiyorlar: “Uzun çalışma saatleri, zorunlu mesailer, asgari ücret düzeyinde ve düzenli verilmeyen ücretler, 2 yıldır ödenmeyen ikramiyeler, kart sistemiyle yapılan tuvalet uygulamaları ve tuvaletlerde geçen sürenin ücretlerden kesilmesi, molalarda verilen çayların parayla işçilere satılması, işyerinde yaygın olan kötü muameleler, ikramiye ve fazla mesailelerin bodrolarda gösterilmemesi.” Patronun baskısına karşın istifayı reddeden 3 kadın işçi 26 Mayıs 2010 tarihinde "işçi azaltılması" gibi asılsız bir nedenle işten atıldı. 27 Mayıs 2010 tarihinden itibaren Yeşil Kundura fabrikası önünde direnişe başlayan işçiler dün direnişin 13. Gününü geride bırakırken, kararlılıklarını sürdürüyorlar.

Patronun üretimi engellediği gerekçesiyle şikayette bulunması üzerine 3 Haziran günü direnişi sürdüren işçiler ve sendika yetkilileri jandarma tarafından göz altına alınıken gözaltına alınanlar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Dün çeşitli örgütlerin desteğiyle bir açıklama yapan emekçiler, işçilerin işlerine geri alınmasının ve sendikalaşmanın anayasal bir hak olduğunu vurguladılar. Yapılan açıklamada, "Atılan İşçiler Geri Alınsın!", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek!", "Yeşil Kundura İşçisi Yalnız Değildir!", "Sendika Hakkımız Engellenemez!" sloganları atıldı. İşçiler mücadelelerini kararlılıkla devam ettireceklerini kaydettiler.

(soL-Çorlu)