AKP üniversitelere 'dinsel mobbing' uyguluyor!

Akdeniz Üniversitesindeki içki yasağını "şaraplı sivil itaatsizlik" eylemiyle protesto eden Prof. Dr. Ökçesiz, tepkisini "AKP üniversitelere dinsel mobbing uyguluyor" sözleriyle dile getirdi.

Akdeniz Üniversitesi kampusündeki sosyal tesislerde uygulamaya konulan içki yasağına hukukçu profesörden "şaraplı sivil itaatsizlik" eylemi yaptı. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, önceki akşam yemek yemek için geldiği sosyal tesislere ait restoranda yanında getirdiği şarabı açarak "sivil itaatsizlik eylemi" yaptığını açıkladı. AKP hükümetinin üniversitelerde "dinsel mobbing" uyguladığını öne süren Ökçesiz, "üniversiter değerlere çamur atan her siyaset erbabına barışçıl yollarla direneceklerini" söyledi.

Üniversitelerde birer birer uygulamaya konulan içki yasağının, Başbakan Erdoğan'ın temmuz sonunda bir televizyon programında dile getirdiği "Öğrenci alkolü alıp kafayı mı bulacak yoksa ilmi alıp kendini mi bulacak?" sözlerinin üzerinden yaklaşık iki hafta geçmesinin ardından getirilmesi dikkat çekmişti. YÖK'ün 8 Ağustos tarihinde üniversite rektörlüklerine gönderdiği yazıyla kampus içerisinde içki yasağı getiren uygulamalara tepkiler yükseliyor. Geçtiğimiz günlerde Akdeniz Üniversitesi kampusü içerisinde bulunan ve öğretim üyelerinin yararlandığı sosyal tesislerde uygulamaya konulan içki yasağı "şaraplı sivil itaatsizlik" eylemiyle protesto edildi.

Şarabını alıp geldi, yasağı protesto etti
Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Dr. Hayrettin Ökçesiz, önceki akşam yemek yemek için geldiği sosyal tesislere ait restoranda, yanında getirdiği şarap şişesini açarak sembolik bir eylem gerçekleştirdi. Düzenli içki içen biri olmadığının altını çizen Prof. Ökçesiz'in eylemine o sırada restoranda bulunan bir grup da alkışlı destek verdi.

Eyleminin ardından "Direnen Üniversite Çevresi" adına bir konuşma yapan Ökçesiz, AKP'nin tüm devlet olanaklarını kullanarak, devleti ve toplumu siyasal İslam temelinde totaliter bir yapıya doğru biçimlendirmeyi kararlılıkla sürdürdüğünü öne sürdü.

"AKP üniversitelere dinsel mobbing uyguluyor"
AKP'nin ilk ve orta öğretime dayattığı 4+4+4 modelinin, gizli ve açık tüm hedeflerini "dördüncü +4" ile üniversiteye de dayattığını ileri süren Ökçesiz, "AKP bu yolda üniversitelere çok ciddi siyasal ve dinsel mobbing uyguluyor. Örnekleri sayılamayacak kadar çoktur. 12 Eylül 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla AKP, KDV'yi tüm dinsel içerikli kitaplarda yüzde 1'e düşürerek, başka bir yandaş palazlandırma politikası daha izliyor. Ülkenin çoğulcu yayın ve düşünce yaşamına bir darbe daha vuruyor. Totaliterleştirme yolunda bir adım daha atıyor. Anayasa çalışmalarındaki görüşleri tüyler ürpertiyor. Harp Akademilerini, arka bahçesinin hizmetine sunuyor" diye konuştu.

Üniversitelere kuşatmaya karşı eylem
Akdeniz Üniversitesi sosyal tesislerinde gerçeleştirdiği eylemin "sivil itaatsizlik" eylemi olduğunun altını çizen Ökçesiz, "sivil itaatsizlik, hukuk devleti idesinin içerdiği üstün değerler uğruna kamuya açık ve yasaya aykırı olarak gerçekleştirilen, bu sırada üçüncü kişilerin daha üstün bir hakkını çiğnemeyen, barışçıl bir protesto eylemidir. AKP'nin dış politika, ülke bütünlüğü, terörle savaşım konularında taşeron tutumu, bireyin özel ve kamusal varlık dünyasını belirlemeye yönelik kuşatıcı, saldırgan yaklaşımı cumhuriyetin aydınlanma felsefesine yönelik gizli ve açık saldırıları karşısında tüm üniversiteleri akademik eylemlere çağırıyoruz.Çocuklarımızın kanını içen, ilkokul çocuklarımızın zihinlerini, ruhlarını burmaya girişen, eline geçirdiği her fırsatta üniversiteye, üniversiter değerlere bağıra çığıra çamurlar atan siyaset erbabına karşı tüm barışçıl yollarla direneceğiz" dedi.

Yusuf Yavuz