Akdeniz Üniversitesi'nde içki yasağı!

YÖK'ün üniversitelere gönderdiği 'Kampus içi ve Dışı Düzenlemeler' başlığını taşıyan yazının ardından bazı üniversitelerde uygulamaya konulan içki yasağına Akdeniz Üniversitesi de katıldı.

Akdeniz Üniversitesi ana yerleşkesinde bulunan sosyal tesislerde bir haftadır alkollü içki servisi yapılmadığı öğrenildi. Daha çok öğretim üyelerinin yararlandığı tesislerdeki uygulama tepkilere neden oldu.

Rahatsızlık var, tepki yok!
Antalya'da bulunan Akdeniz Üniversitesi ana yerleşkesindeki sosyal tesislerde yaklaşık bir hafta önce ugulamaya konulduğu öğrenilen içki yasağı, üniversite camiasında fısıltı halinde yayılıyor. Üniversiteler üzerindeki baskıyı gözler önüne seren uygulamadan rahatsız olan çok sayıda öğretim üyesi ise konuyla ilgili düşüncelerini dile getirmekten çekiniyor. YÖK'ün tüm üniversite rektörlüklerine gönderdiği "Kampus içi ve Dışı Düzenlemeler" başlıklı yazının ardından uygulamaya konulduğu sanılan içki yasağının ardından Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki sosyal tesislerden yararlanan öğretim üyelerinin yasak üzerine kurum dışındaki tesislere yöneldiği belirtiliyor.

YÖK, yasağı Anayasaya dayandırdı
YÖK tarafından üniversitelere gönderilen yazıda, yükseköğretim kurumlarına ait kampus içi ve dışındaki mekanlarda alkollü içki tüketimi ve sigara yasağına ilişkin mevzuat hükümlerine aykırı uygulamalar yapıldığı yönünde kuruma haber ve bilgilerin intikal ettiğine dikkat çekilerek, Anayasanın "Gençliğin Korunması" başlıklı 58. maddesinde yer alan "devletin gençleri alkol düşkünlüğü ve uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri alır" ifadelerine atıfta bulunuldu.

"Üniversitede içki içmek disiplin suçu"
Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğe göre, sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün mamüllerinin satışının yapılamayacağı belirtilen YÖK yazısında, ilgili yönetmelikte "öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastahane, bezik ve briç salonlarına alkollü içki satışı yapılamaz" hükümlerinin yer aldığı anımsatılarak ayrıca Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre de "Yükseköğretim kurumunda alkollü içki içmenin disiplin suçu olarak kabul edildiği"nin altı çizildi.

YÖK: "Konu üzerinde hassasiyetle durulsun!"
YÖK Başkanvekili Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç imzasını taşıyan 8 Ağustos tarihli yazıda, "Yükseköğretim kurumlarına ait kampus içi ve dışındaki tüm mekanlarda yukarıda zikredilen mevzuat hükümlerine göre işlem ve uygulama yapılmasını, bu konu üzerinde hassasiyetle durularak gereken tedbirlerin alınmasını önemle rica ederim" ifadelerine yer verildi.

İçki yasağı, Başbakanın açıklamasının ardından geldi
İçki yasağı getiren YÖK yazısının, Başbakan Erdoğan'ın temmuz sonunda bir televizyon programında dile getirdiği "Öğrenci alkolü alıp kafayı mı bulacak yoksa ilmi alıp kendini mi bulacak?" sözlerinin üzerinnden yaklaşık iki hafta geçmesinin ardından üniversitelere iletilmesi dikkat çekti.

Eğitim-Sen: "Üniversiteler muhafazakarlaştırılmak isteniyor"
Üniversitede içki yasağına tepki gösteren Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, AKP’nin iktidara geldiği günden beri toplumu tahakküm altına almak için adım adım kendi ideolojisini yerleştirdiğini ileri sürerek bir taraftan eğitimin yeni yasalarla gericileştirildiğini diğer yandan da bu düşünceye uygun bir ortam oluşturmanın çalışmasının yürütüldüğü görüşünü savundu. Üniversitede öğretim üyelerinin kullandığı sosyal tesislerde içki yasağının getirilmiş olmasının kabul edilemez bir tutum olduğunu kaydeden Sönmez, “hak arayan, parasız eğitim isteyen öğrencilere yönelik baskı ve şiddet şimdi öğretim görevlilerine yönelmiş durumdadır. Bu yasaklamanın öğrencileri, gençleri zararlı alışkanlıklardan koruma ile ifadelendirilmiş olması ise kabul edilemez bir yaklaşımdır. Akdeniz Üniversitesinde uzun zamandır var olan baskı ve sindirme politikaları, öğrencilere, öğretim üyelerine açılan soruşturmalar 12 Eylül rejimini aratmayacak bir noktaya gelmiştir. YÖK’ün uygulamaları özgür düşüncenin gelişmesi önünde büyük engel oluşturmaktadır. Siyasi iktidar üniversiteleri, üniversite öğretim görevlilerini muhafazakârlaştırmak istiyor. Buna dönük attığı adımlar kişi hak ve özgürlüklerini ortadan kaldırıyor” diye konuştu.

"Tepkimizi göstereceğiz"
Akdeniz Üniversitesi’nde öğretim üyelerine ve öğrencilere dönük bu uygulamalara hemen son verilmesi gerektiğinin altını çizen Sönmez, “bu yasaklamalara dönük tepkimizi öğretim görevlileri ile birlikte göstereceğiz” dedi.

Yusuf Yavuz