Akçakale savaş üssü haline getiriliyor, halk savaşı izliyor

Suriye sınırında bulunan Urfa’nın Akçakale ilçesi, Türkiye'nin Suriye sınırındaki diğer illerinde olduğu gibi silahlı çetelerin üssü haline getiriliyor. Ellerini kollarını sallayarak sınırı geçen silahlı çetelerin saldırılarını izleyen Akçakaleli çocukların söyledikleri yaşananları özetliyor.

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde yaşanan çatışmalar Türkiye sınırının silahlı çetelerce nasıl yol geçen hanı gibi kullanıldığını bir kez daha gözler önüne serdi. CNN Türk muhabirlerinin çatışmaya uğurladığı militanlardan bazılarının gözaltına alınmasının ardından Suriyeli sığınmacılar Urfa’da gazetecilere saldırdı.

Akçakaleli çocuklar: Savaşı izliyoruz
Artık canlı yayında çatışmaya uğurlanan Suriyeli silahlı çeteler Hatay’dan sonra Urfa sınır ilçelerini de merkezleri haline getirmeye çalışıyor. Çatışmalar dolayısıyla okulların tatil olduğu Akçakale’de bazı ilçe sakinleri çatışmaların ardından ilçeyi terk etmeye başladı. Gün içinde sınırda gözle görülür şekilde devam eden çatışmalar ilçede yaşayan çocuklar için “eğlenceye dönüşürken” polisler müdahale edene kadar sınır bölgesi adeta sinema gibi çatışmaların izlendiği bir alana dönüşüyor.

Akçakaleliler ilçeyi terk ediyor
Bugün dördüncü gününe giren Akçakale sınırındaki çatışmalar dün gece saatlerinde yine oldukça yoğun şekilde sürdü. Şiddetli çatışmalar sırasında polis ve askeri araçlar vatandaşları yüksek katlarda bulunmamaları ve sınıra yakın bölgelerden uzak durmaları yönünde uyardı. Akçakele'de korkuyu arttıran çatışma ve uyarı anonsları sonrası ilçe sakinlerinin yaklaşık üçte birinin ilçeyi terk ettiği belirtiliyor.

Sunniler imamla, Aleviler kepçeyle defnediliyor iddiası
Bu arada Milliyet gazetesi muhabiri Burcu Karakaş'a konuşan Akçakale Yenimahalle muhtarının söyledikleri ise oldukça dikkat çekici:

“Saat sabah 10.00’da bina ele geçirildi. Biz de hemen sınırı geçtik. Muhalifler, Sünni olanları imamla defnediyordu. Alevi olanlar ise kepçelerle açılan çukurlara atılıyordu. Öldürdüklerini ya zaten tanıyorlar ya da ceplerini karıştırıp kimliklerine bakıyorlar. Bazı askerler apoletlerini saklamış, onu görünce ‘Bu Alevidir’ deyip çukura atıyorlardı.”

Akçakale'ye 6 bin kişilik ek mülteci kampı yapılıyor
Bu arada artan çatışmalar sonrasında Akçakale'ye gelen sığınmacı sayısı da artıyor. Şu ana kadar 14 bin mültecinin bulunduğu Akçakale’de, Süleyman Şah Konaklama Tesisi yetersiz kalınca 12 bin kişilik mülteci kampına 6 bin kişilik ek kamp yapımına başlandı.

Gazetecilere saldırı
Şanlıurfa’nın Akçakale sınır bölgesine bitişik olan Tellebyat Gümrük kapısında yaşanan çatışmalar devam ederken, Türkiye’de bulunan Suriyeli çetelere bağlı bazı isimler ise gözaltına alınıyor. Artık canlı yayında insanların çatışmalara uğurlandıkları düşünüldüğünde gözaltı işlemlerinin sadece prosedür olarak yapıldığı anlaşılıyor.

Buna karşın Urfabugün’ün haberine göre, Urfa'da bulunan birçok Suriyeli sığınmacı, Akçakale ilçe emniyet Müdürlüğü’ne giderek, öğlen saatlerinde silahları ile birlikte gözaltına alınan 10 muhalifin serbest bırakılmasını istedi.

Emniyet önünde kısa süreli gerginliğin yaşanması üzerine olaylar yatışırken, bu sırada olay yerinde bulunan gazeteciler, görüntü almaya çalıştığı sırada Suriyeli sığınmacıların saldırısına uğradı. Gazetecilerin üzerine yürüyen sığınmacılar, gazetecilere sözlü tacizde bulunarak, görüntü çekmelerini istemedi. Görüntü almaya çalışan gazeteciler ise, Akçakale ilçe Emniyet Müdürlüğü önünde bulunan onlarca polise seslenerek, görüntü çektikleri için saldırıya uğrayacaklarını ve müdahale etmelerini istedi. Polis ekipleri ise, gazetecilere yapılan çirkin saldırıyı izlemekle yetindi. Daha sonra gazeteciler görüntü çekmeyi bırakarak, olayın yatışması için uzak bölgeye geçtiler.

(soL - Haber Merkezi)