Samsun Makro/Taze Market işçilerinden 'Her pazar eylemdeyiz' kararı

Samsun Makro Market’ten 31 Temmuz tarihinde işten çıkarılan ve tazminatları da dahil hiçbir hakları ödenmeyen direnenişçi işçiler, bugün Makro Market önüne yürüdüler. Ailelerin de katıldığı eylemde işçiler, protestolarını her Pazar sürdürme kararı aldılar.

soL Samsun

31 Temmuz tarihinde işten çıkarılan Samsun Makro/Taze Market mağduru işçilerin hak arama mücadelesi devam ediyor. En son 9 Ekim tarihinde gasp edilen tazminatlarının ödenmesi talebiyle sokağa çıkan işçiler, bugün yine Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak Taze Market’e devredildiği halde halen eski adıyla faaliyet yürüten Makro Market önüne yürüyüş düzenlediler.

Kadın işçilerin ve çocukların da katıldığı eylemde “Köle değil işçiyiz, hakkımızı isteriz”, “Hani biz bir aileydik”, “Alın terimiz ve emeğimiz için eylemdeyiz”, “Sömürüye karşı diren işçi” , “Makro yerine Taze, usulsüz devretmeye son”, “Tazminat ve kalan yıllık izin paralarını verin helalleşelim” dövizleri ve sloganlarla yürüyen işçiler, Makro Market önünde yaptıkları basın açıklamasıyla protestolarını sürdürdüler.

'GÜNDE 12 SAAT ÇALIŞIP MAKRO'YU MAKRO YAPAN BİZİZ'

Mağdur işçiler adına Hakan Kaya, Makro Market’in oyununa gelerek Türkiye genelinde 3000, Samsun’da 250- 300 işçinin işten çıkarıldığını belirterek aslında Taze Market’e devredilen Makro’nun halen Makro Market tabelasıyla faaliyet yürütmesinin suç olduğuna dikkat çekti. Kaya, “Makro daha devredilmeden personelle ilgili sıkıntılar başlamıştı. Biz işçiler 11. aydan bu yana bu sürecin farkındaydık, işten çıkarılmadan önce de günde 12-13 saat çalıştık. Makro öyle bir oyun oynadı ki, mağazaları personelle birlikte devretti. Ama, mağazaları devrederken işçilerin tazminatını ödemedi. Makro’nun Samsun’da 28 mağazasından 11 mağazası kaldı. Milletvekili, bakan, cumhurbaşkanı kim varsa bize sahip çıksın devlet büyükleri. Makro’yu Makro yapan biziz” sözleriyle açıklamasını sürdürdü.

Türk-İş’e bağlı sendika temsilcilerinin de katıldığı eylemde, Sağlık-Sen Samsun Şube Başkanı İlyas Biçer de söz aldı. Biçer,  “Yasalara ve anayasaya çok da uygun olmadan usulsüz şekilde fazla mesai yaptırılan, evdeki çoluk çocuğunun geleceği için çalışan Makro işçisini devir bahanesiyle kapının önüne koydular. Amaçları neydi? İşçilerin eline geçecek üç beş kuruş tazminatın üstüne yatmak. Sermayenin bu kadar kar hırsına Samsun’daki ve Türkiye genelindeki Makro işçilerini kesinlikle ezdirmeyeceğiz. Türk-İş olarak Makro işçisinin yanındayız. Hukuki mücadelemiz başlamıştır. İhbar, kıdem, kullanmadıkları izin ücretleri ve fazla mesai ücretlerini sonuna kadar takip edip arkadaşlarımızın hakkı olan ücretlerini almalarını sağlayacağız. Makro işçisinin gözü arkada kalmasın, bunun takipçisi Türk-İş’tir. Samsun kamuoyundan rica ediyoruz. Makro işçilerinin hak mücadelesinde yanlarında olduğunuzu göstermek için Makro denen bu şirketten alışverişinizi kesin.” dedi. 

'HİÇ UTANMALARI YOK MU?'

Çocuğuyla eyleme katılan mağdur bir kadın işçi ise “ Hepimizin çoluğu çocuğu var. Beni ve arkadaşlarımı, hepimizi mağdur ettiler. Hiç mi utanmaları yok, Allah korkuları yok? Yazıklar olsun onlara verdiğimiz emeklere!..” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Basın açıklamasının sonunda “Köle değil işçiyiz, hakkımızı isteriz” döviziyle çocuklarını da yanına alarak Makro Market’e giren bir işçi marketten dışarı çıkarıldı.  Yürüyüş ve basın açıklamasının ardından işçiler, Tez Koop-İş Sendikasında eylemi değerlendirdi.

İşçiler her hafta pazar günleri eylemlerini sürdürme kararı aldılar.