Samsun Makro mağduru işçiler direnişe devam ediyor: ‘Dışı Makro, içi Taze’

Samsun Makro Market’ten 31 Temmuz tarihinde işten çıkarılan ve tazminatları da dahil hiçbir hakları ödenmediği için 5 Ağustos'tan bu yana direnen işçiler, gaspedilen hakları için düzenledikleri yürüyüşle bugün yeniden Makro Market’in önünde protesto eylemi yaptılar.

Belma Nur Kartal

Makro Market, önce "kriz" gerekçesiyle konkordato ilan etmiş, ardından marketleri parça parça satmaya başlamıştı. Bu süreçte kapatılan marketlerde yüzlerce Makro Market işçisi işşiz kalırken, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Samsun Makro Market’in işten çıkardığı işçiler de hakları için mücadelelerini sürdürüyor.

31 Temmuz 2018’de işten çıkarılan ve hakları olan tazminatları halen ödenmeyen Samsun Makro Market işçileri, gaspedilen hakları için bugün Tez Koop-İş sendikasının önünden yürüyüşe geçtiler.   “Tazminatlarımız gaspedilemez – Makro / Taze Market İşçileri “ pankartı açan işçiler, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Makro’dan alma, suça ortak olma”, “Samsun uyuma, işçine sahip çık”, “Tazminat hakkımız, söke söke alırız” sloganları atarak “Makro yerine Taze Market” adlı bildirilerini dağıttılar.

‘HER ŞEYLERİ OYUN...’

Makro Market önüne gelen işçiler adına basın açıklaması yapan Hakan Kaya, ülkenin yaşadığı krizi fırsata çeviren ve milyonlar kazanan patronların bir gecede sözde yapmış oldukları devir işlemleriyle isimlerini “Taze” yaparak 202 personeli işten çıkarttığını hatırlatarak, yasalarca hak ettikleri tazminatların kendilerine ödenmediği gibi işsizlik maaşı almalarını da engellemeye çalıştıklarını söyledi. Halen tehdit mesajları aldıklarının altını çizen Kaya, Samsun’da Makro Market tabelası altında aslında Taze Market’in faaliyet gösterdiğini belirterek sorumluları göreve çağırdı.  

Mağdur işçilerden Hakan Kaya sözlerine şöyle devam etti: “31.07. 2018’de Samsun’da toplam 202 kişi… Bizi işten çıkardıktan sonra şöyle bir oyun yaptılar. Tazminatlarımızı ödememek için bizi 3 gün boyunca orada işçi olarak gösterdiler. İşkur ve Makro marketlerin eski sahipleri olsun onlarla görüşerek işsizlik paramızı şu anda alabiliyoruz. Fakat, buradaki sahtekarlar bize işsizlik parasını bile çok gördüler. Ölsünler, dediler. Maliye’yi göreve çağırıyoruz. Bu marketin tabelasında halen Makro Market yazıyor, oysa içeriden bir su bile alsanız faturasında Taze Market yazıyor. Bunlar birlikte tezgahı kurmuşlar, eski personeli çıkaralım, tazminatlarını da vermeyelim. Her şeyleri oyun… Makro, mağazaları 31.07. 2018’de Taze’ye devrettiğinde herhangi bir sayım yapmadan mal kaçırır gibi kapattılar, kiracı olarak kaldıkları diğer mağazaların sahipleri de mağdur, hepsi icralık, dava açtılar. Bunlar paraları kaçırdılar ve bizi mağdur ettiler.

'HAKKIMIZI İSTİYORUZ BİZ...'

Bizim eylemimizin amacı şu: Samsun’da 202, Türkiye genelinde 3 bin kişi mağdur. Herkesin tazminatını yatırsınlar. Bir işyeri işçisini çıkarıyorsa tazminatını vermek zorunda. 17. Maddeden mağaza kapanışı vererek bizi işsiz bıraktılar.  Hala bize “Mahkemelerde sürüneceksiniz, paranızı ödemiyoruz, arabulucuya gidin.” diye mesajlar gönderiyorlar. Yıllık izinler yatmadı, mesailer yatmadı. Bakanımız var, milletvekillleri, cumhurbaşkanımız var.  Bu kadar basit değil bu iş. Samsun’da 200, Türkiye’de 3 bin kişi çıkarttınız. Ne yapalım; adam mı vuralım, sokaklarda mı yatalım? Herkes perişan, herkesin çoluk çocuğu var, hastası var.  Hakkımızı istiyoruz biz… Kanunların uygulanmasını istiyoruz. Biz Taze Market’ten herhangi bir şey gasp etmiyoruz. 10 sene, 8 sene çalışmışız. Cep telefonlarından, whatshapp’tan hakaretler…  Bu markete girmeyin, Makro’dan alışveriş yapmayın. Makro’dan alışveriş yapan bize ihanet eder. Bunlar hala para kazanıyor. Makro’yu Makro yapan biziz… Mağaza müdürü bize gülüyor şu an… Hiçbir şey alamazsınız, diyor. Biz burada marketin önünde konuşuyoruz şu an, yanımıza gelemiyorlar.

TABELA DEĞİŞİKLİĞİ HUKUKSUZLUĞU ÖRTEMİYOR

Türkiye genelinde 15 ilde 252 mağazası olan Makro Market, Samsun’da da iflasını açıklamış, 21 Mart'ta bünyesindeki 253 mağazanın 73’ünün Migros’a satışına ilişkin icra hukuk mahkemesinden onay çıkan Makro Market AŞ, satış kararına Rekabet Kurulu’nun da onay vermesiyle birlikte hisselerini Migros’a devretmişti. 

Migros ise Makro'dan devir alınan mağazaların bir kısmını Meşhur Pastırmacı ve Meşhur Peynirci markaları ile bilinen Kayserili perakendeci Adem Çelik’in "Taze" markasına devretti. Makro Marketler Zincirinin Kayseri’de faaliyet gösteren 23 Market şubesini Adem Çelik satın alırken, Makro Market tabelaları indirilerek yerine Adem Çelik’in peynir markası olan Taze Market tabelası takıldı.

soL muhabirine işçilerin yaptığı açıklamaya göre, Taze Market’e satılan Makro’lara Samsun’daki 14 mağaza ve bir depo da dahil olduğu halde Samsun’da halen Makro Market tabelası altında ticaret yapılıyor, ama müşteriye verilen alışveriş faturalarında Taze Market adı geçiyor. Mağazaların dışı Makro, içi Taze…  Bu yüzdenişçiler açtıkları facebook sayfasına “Makro/ Taze Samsun Mağdurları” adını vermişler. Makro/Taze Mağdurları olarak işçiler, 14 Ekim Pazar günü yeniden bir protesto eylemine hazırlandıklarını bildirdiler.

soL-Samsun