"Özgürlük savaşçıları" düpedüz ırkçı!

Libya'da muhalifler, Misrata'nın yakınındaki Taverga kentinde yaşayan siyahi Libyalılar'a nefret kusuyor. Taverga'ya giden yolda "Köleleri, kara derilileri temizleme taburu" gibi sloganlar okunuyor, muhalif liderler "Onlar bir daha Misrata'da ne çalışabilecekler, ne yaşayabilecekler, ne de okuyabilecekler" diyor.

Libya'da batı yanlısı "özgürlük mücadelesinde" desteklenen ve çoğunluğunu, aralarında El Kaide militanlarının da bulunduğu İslamcılar'dan oluşan muhalif güçler, siyah Libyalılar'a karşı soykırımı andıran ifadelerle ırkçılık yapmaktan çekinmiyorlar.

Libya'da muhaliflerin elindeki en önemli mevzi, ülkenin üçüncü büyük kenti olan Misrata. Aynı zamanda ticaretin de kalbi olan kentin zengin tüccar aileleri, batı müdahalesini ve muhalefet güçlerini destekliyor. Kaddafi'nin geçmiş dönemlerde bu zengin ailelere karşı denge oluşturmak adına desteklediği, köle ticareti zamanlarından Libya'da kalmış olan siyah nüfus ise, bugünlerde ırkçı saldırıların odağında.

Siyahi Libyalılar, çoğunlukla Misrata'ya15 kilometre uzaklıktaki Taverga kentinde yaşıyor. Taverga, savaşın başlangıcından beri Kaddafi yanlısı güçlere ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle Misrata'yla Taverga arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor.

Misrata'daki muhalefet liderleri, Taverga'daki siyahilere karşı etnik ayrımcılık anlamına gelen ifadeler kullanıyor, sert tavır takınıyor. Wall Street Journal gazetesine konuşan muhalif komutan İbrahim el Hablus, kendi askerleri kenti ele geçirdiğinde Taverga'daki herkesin bu kenti terk etmesi gerektiğini söyleyerek, "Eşyalarını toplamalılar. Artık Taverga olmayacak, sadece Misrata olacak" dedi. Kente sürekli saldırılar nedeniyle Kaddafi hükümetinin kentteki çok sayıda aileyi, daha güneyde el Hayşa'da bulunan bir kampa götürdüğü söyleniyor.

Yine Wall Street Journal'a gore başka muhalif liderler, Hablus'tan da beter bir ırkçı söylem kullanıyorlar. Bazıları Tavergalılar'ı bir daha Misrata'da çalışmak, yaşamak, hatta çocuklarını okumaya göndermekten men etmek gibi aşırı önlemlerden bahsediyor.

Tavergalılar'a karşı tepkinin sadece siyasi değil, ırkçı bir tepki olduğu da görülüyor. Misrata-Taverga yolu üzerinde Kaddafi yanlısı duvar yazıları silinerek, yerlerine "Köleleri, kara derilileri temizleme taburu" gibi sloganlar yazıldığı görülüyor.

(soL - Dış Haberler)