El Kaide militanlığından Amerikancılığa zorlu bir yolculuk

ABD’nin Guantanamo Üssü’nde 5 yıldan fazla bir süre boyunca ‘El Kaide üyesi’ olduğu şüphesiyle hapsedilen bir Libyalı, şu anda Libya’daki Kaddafi karşıtı muhalefetin savaşçılarından ve ABD ile arası pek sıkı fıkı.

Ebu Süfyan İbrahim Ahmet Hamuda bin Kumu, Libyalı eski bir tankçı asker. ABD’nin 1980’li yıllarda Afganistan’daki solcu yönetime ve Sovyetler Birliği varlığına karşı milyarlarca dolar para akıtarak palazlandırdığı İslamcı örgütlerden El Kaide’ye 1990’ların başında Afganistan’a giderek katılmış. 11 Eylül saldırılarınadn sonra, Pakistan’da El Kaide bağlantılı “Libya İslami Savaş Topluluğu” üyesi olduğu gerekçesiyle ABD tarafından tutuklanarak Guantanamo Adası’ndaki cezaevine gönderilmiş. Üstelik bu cezaevi macerasında, o dönemki Libya hükümetinin ve istihbarat servisinin, Kumu hakkındaki “tehlikelidir” raporu etkili bir rol oynamıştı. Bu tarihten sonra ABD istihbaratı ile Libya gizli servisi, “uluslararası terörizm”e karşı daha koordineli çalışmaya başladılar.

İlgili rapora göre Kumu, “özgül olmayan kişilik bozukluğu”ndan muzdaripti, uyuşturucu kullanımı ve satışı iddiaları vardı ve cinayet ve silahlı saldırı ile suçlanıyordu.

Yine rapora göre, 1993 yılında Libya’daki bir hapishaneden kaçan Kumu, önce Mısır’a, daha sonra Afganistan’a giderek bir El Kaide kampında askeri eğitim aldı. Fakat Guantanamo’da “terörist faaliyetlerini” reddeden Kumu, Libya’dan hakkındaki suçlamalar dolayısıyla kaçtığını söylerken, adadaki ABD’li yetkililere, “beni gözetim altında tutabileceğiniz herhangi bir ülkeye gitmeye razıyım” dedi. 2007 yılında Guantanamo’dan Libya’ya gönderilen Kumu, çıkan bir genel af ile özgürlüğüne kavuştu.

Wall Street Journal'a konuşan eski El Kaide militanı, yeni isyancı şeflerinden birisi, "eskiden yüzde 100 Amerikan karşıtı idiysek, şimdi yüzde 50 karşıyız" diye konuşmuştu: Libya muhalefeti CIA ile pek haşır neşir

Darnah’ta konuşlanan bir başka isim de Abdülhekim el Hasadi. Hasadi’nin de Afganistan’daki Taliban kuvvetleriyle daha önceden bağlantıya girmiş olabileceği düşünülüyor. Buna rağmen, Darnah’taki Kaddafi karşıtlarının kullandıkları sloganlar bir hayli Batı yanlısı ve İslami aşırılığı karşı özel bir hassasiyet var. Hasadi, verdiği bir röportajda, “Bizim El Kaide il herhangi bir bağımız yok. Tek amacımız Kaddafi’yi devirmek, ister inanın ister inanmayın, ama bu doğru” dedi.

New York Times’ta çıkan bir habere göre de, Batılı gözlemciler, “yerli” El Kaide’den çok “yabancı” El Kaide’den korkuyorlar. Batı’ya göre Libya içindeki İslamcı gruplar herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

(soL - Dış Haberler)