Avrupa istedi muhalifler yaptı: ÖSO geçiş konseyi kurdu

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın Suriyeli muhaliflerin geçici hükümet kurması halinde bunu tanıyacaklarını söylemesinin ardından Özgür Suriye Ordusu bir geçiş konseyi oluşturduğunu açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande hafta başında büyükelçilerle yaptığı toplantıda Suriyeli muhaliflere seslenerek, muhaliflerin bir geçici hükümet kurması halinde Fransa’nın bunu tanıyacağını söylemişti. Batılı bir devlet başkanının bölünmüş durumdaki Suriye muhalefetine yönelik ilk kez böyle bir yol göstermesi sonrasında Hollande’ın bu sözleri tartışma konusu oldu.

ABD dışişleri kaynakları henüz Suriye muhalefetinin “meşru” bir hükümet oluşturacak olgunluğa ulaşmadığı yönündeki açıklamalarına karşın, Demokrat Parti Connecticut Senatörü Joe Lieberman gibi bazı isimler, Suriye muhalefetinin bir geçici hükümet kurması fikrine destek açıklamaları yaptılar. Geçtiğimiz hafta Paris’e giderek Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile de görüşen Lieberman, Suriye hava sahasının uçuşa kapatılmasını, ülkenin kuzeyinde tampon bölge oluşturulmasını ve Suriyeli muhaliflerin bir geçiş hükümeti kurmasını savundu.

ÖSO durumdan vazife çıkarttı
Bu tartışmalardan vazife çıkartan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), bu hafta içerisinde geçici hükümet kurma çalışmalarına hız verdi. Bugün sosyal medyada yer alan iddialara göre ÖSO tarafından bir geçiş konseyi kurulduğu açıklandı.

Geçen hafta Mısır’ın başkenti Kahire’de buluşan bir grup muhalefet temsilcisi “Suriye Devrimi Yönetim Kurulu” adı altında bir kurul oluşturacaklarını açıklamışlardı. El Ahram’da yer alan habere göre kurulun 15 “bağımsız” muhalefet temsilcisinden oluşacağı ve başkanlığını da Haytam el Melih’in yapacağı açıklandı. Haytam Melih de geçtiğimiz hafta kendisine bir geçiş hükümeti kurulması görevinin verildiğini açıklamıştı.

ÖSO bir “geçiş konseyi” kuracağını bu toplantıdan birkaç gün sonra açıkladı. Söz konusu örgütlenme içerisinde savunma konseyi, başkanlık konseyi ve “devrim”i koruma konseyi gibi alt birimlerin olacağı açıklandı. Başka bir ifadeyle, bahsi geçen teşkilat 31 bakanlık ve bir başbakandan oluşan bir “geçici hükümet” yapısı...

Suriye Ulusal Konseyi’nden veto
Batı ve işbirlikçileri tarafından organize edilen “Suriye’nin Dostları Konferansları” ile muhalefetin çatı örgütü ve sözcüsü haline getirilmeye çalışılan Suriye Ulusal Konseyi ise bu açıklamalara tepki gösterdi. İstanbul’da oluşturulan ve Suriye’de herhangi bir toplumsal tabanı bulunmadığı muhaliflerce de itiraf edilen Suriye Ulusal Konseyi, muhaliflerin silahlı eylemleri ağırlık kazandıkça Batı nezdindeki popülaritesini de yitirmiş görünüyor.

ÖSO’nun girişimine tepki gösteren Suriye Ulusal Koneyi (SUK), ironik bir biçimde geçici hükümetin “halk tarafından seçilmiş” olması gerektiğini söyledi. Suriye’de herhangi bir toplumsal tabanı bulunmayan örgüt, ÖSO’nun girişimini “şapkadan yeni tavşanlar çıkartarak devrimi rejimi devirme amacından saptırmayı hedefleyenlerin bir oyunu” olarak niteledi. Esad devrilene kadar herhangi bir geçiş hükümeti yapısı içinde yer almayacağını duyuran SUK, bu yapı oluşturulduğunda ÖSO’yu da içereceğini açıkladı.

Ulusal Koordinasyon Komitesi: “Dış muhalefetin oyunu”
Ulusal Koordinasyon Komitesi adlı muhalif yapılanma adına konuşan Monzer Haddam ise geçiş hükümetini “boş hayal” olarak niteledi. El Ahram’a demeç veren Haddam, ÖSO’nun girişimi hakkında “Geçiş hükümeti denilen oluşum, her ne pahasına olursa olsun iktidara uzanma tutkusuyla yanıp tutuşan dış muhalefetin oluşturduğu bir yapılanmadan başka bir şey değil” diye konuştu. Yapılan önerileri “zamansız” bulduğunu söyleyen Haddam, “Bu acayip fikirlerle ilgilenmiyoruz ve bu tür fikirlerin muhalefeti daha da bölerek halk hareketini olumsuz etkileyeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Kahire toplantısına ve ÖSO’nun geçici konsey ilanına destek ise yalnızca Şam Deklarasyonu Grubu adlı bir oluşumdan geldi. Grup adına konuşan Abdülrezzak Eyd, “Biz genel olarak ülke içerisindeki devrimcilerin yaptıkları bütün önerileri destekliyoruz. ÖSO liderliğinin içerideki devrimcilere danıştığını ve onlar adına karar alan dış muhalefetin hatalarını tekrar etmediğini varsayıyorum” diye konuştu.

Avrupa’nın cesaretlendirmesi yetmiyor
Hollande’ın konuşmasıyla birlikte apar topar inisiyatif alan ÖSO’nun girişimi, Suriyeli muhaliflerin bölünmüş ve kitlesiz olmaları gerçeği karşısında hüsrana uğrayacak gibi görünüyor. Libya’da da benzer bir yol izleyerek Ulusal Geçiş Konseyi’ni gayriresmi hükümet haline getiren Batı’nın, ÖSO’nun bu girişimine nasıl tepki vereceği henüz belirsiz.

(soL-Dış Haberler)