Hollande’dan Suriyeli muhaliflere: Hükümet kurun tanıyalım

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün yapılan büyükelçiler toplantısında Suriyeli muhaliflerin geçici hükümet kurmaları halinde Fransa yönetiminin bu hükümeti meşru yönetim olarak tanıyacağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande dün Paris’te yapılan 20. Büyükelçiler Konferansı’nda konuştu. Hollande, konuşmasında Suriyeli muhaliflerin geçici bir hükümet kurmaları halinde Fransız yönetiminin bu yapıyı meşru yönetim olarak tanıyacağını söyledi.

Fransız Cumhurbaşkanı’nın bu sözleri bir ilk oldu. Zira Batılı devletlerden herhangi biri, Suriye muhalefetine verdikleri açık desteğe rağmen, bugüne kadar oluşturulacak bir geçici hükümeti tanıyacağını açıkça ifade etmedi. Bunun temel sebebi muhalefetin çok parçalı yapısı. Batı tarafından daha önce Libya’da Ulusal Geçiş Konseyi üzerinden yapıldığı gibi Suriye Ulusal Konseyi adlı oluşumun bir şemsiye örgüte dönüştürülmeye çalışıldığı biliniyor. Ancak bu yöndeki girişimler şu ana kadar başarıya ulaşmadı. İstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Konseyi, başka muhalif gruplar tarafından ülke içerisinde herhangi bir gücü temsil etmemekle ve sadece dış desteğe dayanmakla eleştiriliyor.

Kahire toplantısında yumruklar konuşmuştu
Son olarak muhaliflerin parçalı görüntüsüne son vermek amacıyla Arap Birliği’nin girişimiyle Mısır’ın başkenti Kahire’de bir toplantı gerçekleştirilmişti. Ancak Batı tarafından fiilen Suriye’nin resmi yönetimi gibi davranılan bu gruplar söz konusu toplantıda yumruk yumruğa birbirlerine girdiler.

Toplantıdan çıkan tek somut sonuç, toplantıya katılmayarak toplantının Şam, Tahran ve Moskova’nın bir komplosu olduğunu söyleyen Özgür Suriye Ordusu’na verilen destek olmuştu.

Muhaliflerin Kahire toplantısıyla ilgili haberimiz için: Suriyeli muhalifler yumruk yumruğa

Toplantıya katılan Barzani yanlısı Suriye Kürt Ulusal Konseyi (SKUK) toplantıyı terk etmiş, bu esnada yumruklaşmalar yaşanmıştı. SKUK temsilcileri bu toplantıdan kısa bir süre sonra Mesud Barzani’nin girişimiyle Erbil’de Demokratik Birlik Partisi (PYD) gibi güçlerle bir araya gelerek başka bir anlaşmaya varmışlardı. Ancak bu anlaşma sonrasında da Suriye Ulusal Konseyi ve Özgür Suriye Ordusu’na karşı çıkan PYD ile SKUK arasındaki gerginlik ortadan kalkmamıştı.

Hollande, Obama’nın sesini yansıttı
Suriyeli muhaliflerin El Kaide’den Müslüman Kardeşlere, bazı Kürt gruplardan Selefilere kadar uzanan çok parçalı yapısı ve ülke içerisinde güçlü bir toplumsal tabana sahip olmaması Batı’nın bu karmaşık toplamdan bir geçici hükümet adayı çıkartmasının önündeki en büyük engel. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, bu engelin “aşılabileceğini” ima eden ilk Batılı devlet başkanı oldu.

Hollande, büyükelçilerle yaptığı toplantıda ABD Bakanı Barack Obama’nın bir süre önce sarf ettiği “kimyasal ve biyolojik silahlar kullanılırsa dış müdahale kaçınılmaz olur” yönündeki sözlerini tekrar etti. Hollande, “Ortaklarımızla birlikte, uluslararası toplum açısından meşru bir doğrudan müdahale gerekçesi sunacak olan kimyasal silahların kullanılmasını önlemek konusunda tetikte durmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı’nın sözleri ne anlama geliyor?
Fransa Cumhurbaşkanı’nın, muhalifler geçici bir hükümet kurdukları takdirde bunu tanıyacakları yönündeki sözleri, Fransa’nın NATO ve taşeronları tarafından desteklenen grupların diğerleri üzerinde bir güç tekeli kurmasına destek olacağı ve Suriye'ye dış müdahale zeminini güçlendireceği şeklinde yorumlanıyor.

Russia Today televizyonuna konuyla ilgili demeç veren savaş karşıtı ANSWER koalisyonu yöneticisi Brian Becker, “Bu geçmişte sömürgeci güçlerin Suriye’de, Mısır’da ve sömürgeciliğin olduğu her yerde daha önce yaptıkları gibi taşeronları üzerinden egemenlik kurmaya çalışmalarını anımsatan bir senaryo” diye konuştu. Becker sözlerini, “Eğer Fransa, İngiltere, ABD ve NATO güçleri gerçekten de Suriyeli muhaliflerin oluşturacağı böyle bir hükümeti, yani yeni şekliye Fransız sömürgeciliğini tanırlarsa, Batı tarafından Suriye halkının meşru sesi olduğu söylenen bu yeni hükümeti savunmak için tam boy bir askeri müdahalenin de zeminini oluşturmuş olacak” diye sürdürdü.

(soL-Dış Haberler)