Soros, Macaristan’a karşı AİHM’e gidiyor

George Soros’un kurucusu olduğu Açık Toplum Vakfı, Macaristan’daki faaliyetlerinin engellendiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı.

Dış Haberler

George Soros’un kurucusu olduğu Açık Toplum Vakfı, Macaristan’da “Soros’u Durdur” diye bilinen yasaya karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gideceğini açıkladı. Vakıftan yapılan açıklamada, Macaristan parlamentosundan Haziran ayında geçen “Soros’u Durdur” yasasının, ifade özgürlüğünü ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle iptali için AİHM’e başvurulacağı duyuruldu.

Budapeşte ise AİHM’in kararı ne olursa olsun yasanın iptal edilmeyeceğini açıkladı.

Macaristan Parlamentosu’nda Haziran ayında kabul edilen "Soros'u Durdur” yasası, ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının sığınmacılara yardım etmelerini sınırlandırmıştı. Yasayla sığınmacılara ve iltica talebinde bulunanlara yardım eden kişi ve kurumlara hapis cezası getirilmişti.

Göçmen karşıtı Başbakan Victor Orban’ın partisi Fidesz, “Soros’u Durdur” yasasını, Macar asıllı ABD’li milyarder Soros’un göçmenlere yardım bahanesiyle Avrupa’nın “etnik kimliğini bozmayı hedefleyeni” bir plan uyguladığı gerekçesiyle çıkardığını açıklamıştı.

Soros’un Açık Toplum Vakfı’ndan yapılan açıklamada “Macar hükümetinin yalanlara dayalı bir hikaye uydurarak sivil toplum kuruluşlarının bağımsızlığını yok etmek için bu yasaları tasarladığı” ileri sürüldü.

Macar hükümetinden yapılan açıklamadaysa, hükümetin “Soros’u Durdur” yasasının arkasında olduğu ve yasanın Macaristan’ın ve Avrupa’nın güvenliğine hizmet ettiği, Soros’un amacınınsa Avrupa’yı göçmenlerle doldurmak olduğu ileri sürüldü. Hükümet AİHM'den çıkacak karar ne olursa olsun yasanın iptal edilmeyeceğini açıkladı.

Öte yandan şimdi Soros karşıtı olan Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın, daha önce Doğa Avrupa'da 1970-80'lerde antikomünist faaliyetlere finansal destek sağlayan ve 1984'ten beri dünyanın birçok ülkesinde açtığı Açık Toplum Vakıflarıyla ülke siyasetlerine müdahalede bulunan George Soros'un öğrencilerinden olduğu biliniyor.

Açık Toplum Vakfı, Mayıs ayında yaptığı açıklamada Budapeşte’deki merkezini Berlin’e taşıyacağını duyurmuştu.

Avrupa Parlamentosu geçen haftalarda Macaristan’a “AB'nin demokratik değerlerini ve hukukun üstünlüğünü sistematik olarak ihlal etmek” suçlamasıyla yaptırım uygulama kararı almıştı. AP’nin yaptırımları Macaristan’ı karar alma süreçlerinden bir süre mahrum edilmesini öngörüyor.