Putin: Askeri uçak tesadüf sonucu düşürüldü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus askeri uçağının Suriye hava sahasında 'trajik ve tesadüfi olaylar zincirinin sonucunda' düşürüldüğünü söyledi, Rusya Savunma Bakanlığı'nın aksine İsrail'i suçlamadı.

Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile yaptığı görüşmenin ardından gerçekleştirilen basın konferansında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsrail Hava Kuvvetleri tarafından Suriye'de düşürülen Rus askeri uçağıyla ilgili soruları yanıtlayan Putin, sabah saatlerinde açıklama yaparak İsrail'i suçlayan Rus yetkililerinin aksine yumuşak bir tutum sergiledi.

Putin, "Bu durumda, büyük ihtimalle (uçağın düşürülmesinin) trajik ve tesadüfi  olaylar zincirinin sonucu olduğu görülüyor. Çünkü İsrail uçağı bizim uçağımızı vurmadı, ancak hiç bir şüpheye izin vermeden ne olup bittiğini ciddi bir şekilde anlamamız gerekiyor" dedi. Putin, bir soru üzerine, durumun Türkiye ile yaşanan uçak krizinden farklı olduğunu söyledi.

Putin, Rusya'nın öncelikle Suriye'deki askerlerinin ve tesislerinin emniyetini güvence altına almak için çalışacağını belirtti.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI NE DEMİŞTİ?

Rusya Savunma Bakanlığı'nın sabah saatlerinde yaptığı açıklamaya göre, İsrail, Suriye'ye yapacağı saldırı öncesinde önlem alınabilmesi için Rusya'ya yeterince erken haber vermedi. Rusya'nın saldırıdan yalnızca bir dakika önce haberi oldu. 

Bakanlık açıklamasında, İsrail'e ait F-16'ların Suriye hava savunmasından korunmak için Rus uçağını kullandığı vurgulanırken, saldırıda yaşamını yitiren 15 Rus askerinin ölümünden İsrail'in sorumlu olduğu belirtilmişti.