Rusya'dan düşen uçakla ilgili İsrail açıklaması: Provokasyon

Rusya Savunma Bakanlığı, İsrail uçaklarının Suriye'ye saldırı sırasında Rusya'ya önceden haber vermeyip korunmak için şaşırtmaca yaparak Rus uçaklarını hedef gösterdiğini, bu sırada Suriye hava savunmasının Rus uçağını düşürdüğünü açıkladı. Olayda 15 Rus askerinin öldüğü bildiriliyor. Rusya olayı provokasyon olarak değerlendirdi.

Dış Haberler

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait Il-20 savaş uçağının düşürülmesine ilişkin bilgileri açıkladı.

Bakanlık açıklamasına göre uçak Suriye'ye ait S-200 hava savunma sistemi tarafından düşürüldü. Uçağın düşürülmesine sebep olansa İsrail.

Rusya'nın açıklamasına göre İsrail, Suriye'ye yapacağı saldırı öncesinde önlem alınabilmesi için Rusya'ya yeterince erken haber vermedi. Rusya'nın saldırıdan yalnızca bir dakika önce haberi oldu. 

İsrail'e ait F-16'lar, Suriye hava savunmasından korunmak için Rus uçağını kullandı. Rusya açıklamasında ölümlerden dolayı İsrail'in sorumlu olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre olayda 15 Rus askeri hayatını kaybetti.

İSRAİL HABERDARDI

Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında İsrail'in Rus uçağının havadaki varlığından haberdar olduğu, bunu bilerek Rus uçağını uyarmadığını ve bu uçağın Suriye hava savunma sistemine hedef edildiğini söyledi.

Böylece İsrail radarda görünürlüğü daha çok olan Il-20 Rus uçağından kalkan ve hedef şaşırtma aracı olarak faydalanarak Suriye hava savunmasının F-16'ları değil Rus uçağını hedef almasını sağladı.

Rusya, davranışı "provokasyon" olarak niteledi.

İSRAİL UÇAĞIN DÜŞÜRÜLMESİNİ BÖYLE SAĞLADI

İsrail'in Rus uçağının düşürülmesini nasıl sağladığı ortaya çıktı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yayımlanan görsele göre Suriye'den kalkan Il-20 Rus uçağı kırmızıyla gösterilen rotayı izliyordu.

Bu sırada İsrail savaş uçakları, mavi kesik çizgilerle gösterilen rotayı izleyerek Rus uçağının yakınına geldi ve Suriye'yi vurdu.

Mor çizgilerle yerleri gösterilen Suriye S-200 hava savunma sistemleri, saldırının ardından radarda görünürlüğü daha yüksek Rus uçağını hedef aldı.

İsrail, Rusya'ya önceden haberlendirme yapmadığı gibi, Rus uçağını kalkan olarak kullanmış ve düşürülmesine yol açmış oldu.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN TEPKİ

Olaya Rusya Dışişleri Bakanlığı da tepki göstererek, İsrail büyükelçisini açıklama için bakanlığa çağırdı.

İsrail, henüz olaya ilişkin gerekçe sunmadı.

İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA

İsrail ordusundan yapılan açıklamada "İsrail, bu gece Suriye hava savunması tarafından düşürülen Rus uçağının mürettebatının ölümü için üzüntü duymaktadır" ifadesi kullanıldı.

Rusya'nın sorumluluğun İsrail'de olduğu iddiası reddedilen açıklamada, "İsrail, ordusu Rus uçağını düşüren Esad rejimini bu olaydan sorumlu tutmaktadır" denildi.

PUTİN VE NETANYAHU GÖRÜŞECEK

İsrail basınında çıkan haberlerde Rusya ve İsrail'in konuyla ilgili üst düzey görüşme gerçekleştireceği belirtiliyor.

Haberlere göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, konuyla ilgili konuşacak.