'Muhaliflerden' kaçan Ermeniler: Halep'te saygı görüyorduk, sorunumuz yoktu

IŞİD'in ele geçirdiği Halep'ten kaçarak Erivan'a yerleşen Ermeniler, Ermenistan'da hayatın zor olduğunu, Halep'teyken saygı gördüklerini ve hiç sorunları olmadığını söylüyor.

Dış Haberler

The Irish Times'a konuşan Suriye'den Ermenistan'a kaçmış Ermeniler, Halep'ten güçlükle kaçtıklarını anlatarak, Halep'deki Ermeni mahallesine karşı yoğun saldırılar yaşandığını aktarıyor.

"Halep'teki Ermeniler iyi yaşıyordu, saygı görüyorduk ve sorunumuz yoktu. Kendi okullarımız, kiliselerimiz ve kültür merkezlerimiz vardı" diyen 60 yaşındaki Arşag Agopyan, oradayken toprağı bulunduğunu, üzüm ürettiğini söylüyor.

Ermenistan'da hayatın zor olduğunu belirten Ermeniler, devlet kendilerine yardım yapmasına rağmen yoksul ve yolsuzluğun yaygın olduğu ülkede mutlu olmadıklarını belirtiyorlar.

Suriye'de eskiden 80 bin Ermeni olduğu bilinirken, bunların büyük kısmının Lübnan'a, 13 bin kadarının da Ermenistan'a sığındığı söyleniyor.

Arşag, Sovyetler Birliği çöktükten sonra Ermenistan'ın endüstrisinin yok olduğunu söyleyerek, "burada herkes çalışmadan "patron" olmak istiyor" diyor. 

Diğer Ermeniler de benzer şekilde Suriye'deki hayatlarından memnun olduklarını söylerken, bir gün Halep'e dönmek istediklerini, evlerini orası olarak gördüklerini belirtiyorlar.