Kore Yarımadası’nda mayın temizleme çalışmaları başladı

Resmi olarak halen savaşta olan KDHC ile Güney Kore arasındaki sınırda mayın temizleme çalışmalarının başladığı bildirildi.

Dış Haberler

1953’te Kore Savaşı’nın sona ermesinin ardından bir barış anlaşması imzalanmadığı için hâlâ resmi olarak savaşta olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ile Güney Kore sınırında döşeli mayınların temizlenmesine başlandı.

İki ülke arasındaki 250 kilometrelik sınır şeridine yerleştirilmiş 800 binin üzerinde mayın olduğu belirtiliyor. Güney Kore’den yapılan açıklamada mayın temizleme çalışmalarına sınır kasabası Panmunjom’daki Ortak Güvenlik Bölgesi’nden başlandığı bildirildi.

Mayın temizleme çalışmaları için anlaşmaya geçen ay KHDC’nin başkenti Pyongyang’da iki ülke lideri arasında yapılan görüşmede varılmıştı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Panmunjom’daki Ortak Güvenlik Bölgesi’ndeki mayın temizleme çalışmalarının bölgede karşılıklı olarak yerleşik KDHC ve Güney Kore askerleri tarafından 20 gün içinde tamamlanmasının beklendiğini açıkladı. Mayınların temizlenmesinin ardından silahlı birliklerin de çekilerek yerlerini silahsız birliklere bırakacağı açıklandı.

Güney Kore Nisan ayında bölgede sesli propaganda yapmaya son vermişti.