KDHC: ABD nükleer silahları gerçek savaşta kullanan tek ülke

BM Genel Kurulu’nda konuşan KDHC Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, ABD’nin yaptırımlarla ülkesine diz çöktüreceğini sanmasının boş hayal olduğunu söyledi. Müzakerelerde karşılarında ABD yerine Güney Kore olsaydı tıkanma yaşanmayacağını dile getiren Ri, ABD'nin kendilerinden çok zaman önce nükleer silahlara sahip olduğunu ve gerçek savaşta bu silahları kullanan tek ülke olduğunu vurguladı.

Dış Haberler

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, New York’ta yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuştu. KDHC’li bakan konuşmasında ABD’nin ülkesine uyguladığı yaptırımları eleştirerek, mevcut koşullarda tek taraflı olarak nükleer silahlardan vazgeçmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.

KDHC Dışişleri Bakanı Ri, ülkesinin geçen yıl boyunca nükleer füze denemelerini durdurmak, deneme tesisini kapatmak, nükleer silah ve teknoloji geliştirmekten vazgeçme sözü vermek gibi birçok iyiniyetli adım attığını belirtti. Ancak bu adımlara ABD’den bir karşılık göremediklerini söyleyen Bakan Ri, ABD’nin güven vermemesi nedeniyle silahsızlandırmaya tek taraflı olarak başlamalarının mümkün olmadığını vurguladı.

'YAPTIRIMLARIN BİZE DİZ ÇÖKTÜRECEĞİ ALGISI BOŞ BİR HAYAL'

ABD Başkanı Donald Trump ile KDHC lideri Kim Jong-un arasında 12 Haziran’da Singapur’da yapılan zirvede, Kore Yarımadası’nın tamamının nükleerden arındırılması ifadelerinin yer aldığı ortak açıklamayı hatırlatan Ri, ABD’nin KDHC’ye tek taraflı olarak nükleersizleşme ısrarının yaptırımlarla devam ettiğini belirtti. KHDC Dışişleri Bakanı Ri “Yaptırımların bize diz çöktürebileceği algısı bizim hakkımızda bilgisiz olanların boş hayalidir. Ama sorun şu ki yaptırımların devam etmesi güvensizliğimizi derinleştiriyor” diye konuştu.

BM Genel Kurulu'nda ABD Başkanı Trump’ın KHDC lideri Kim ile yeniden bir araya gelme planından bahsetmesiyle ilgili herhangi bir yorumda bulunmayan Ri, Güney Kore lideri Moon Jae-in ile Kim arasında son beş ayda gerçekleşen üç görüşmeyi öne çıkararak “Nükleersizleşme meselesinde karşımızdaki taraf ABD değil de Güney Kore olsaydı, Kore Yarımadası’nın nükleersizleştirilmesi böyle bir çıkmaza girmeyecekti” dedi.

Ülkesinin ABD'ye güvenmemek için birçok nedeni olduğuna dikkat çeken Ri, "ABD bizden çok daha uzun zaman önce nükleer silaha sahipti ve bunu gerçek bir savaş sırasında kullanan tek ülke" diye konuştu.

KDHC'nin neredeyse bir yıldır nükleer faaliyette bulunmamasına karşın BM'nin de yaptırımlarına devam ettiğini belirten, BM Güvenlik Konseyi'nin yeni karar tasarılarında bu faktörün göz önüne alınması gerektiğini söyledi.