Katliamlar ve cinayetlere rağmen Suudi Arabistan'a silah satışı durmuyor

Dünyanın en büyük ikinci silah ithalatçısı konumundaki Suudi Arabistan’a yönelik silah satışı, ambargosu Kaşıkçı cinayetinin ardından artan baskılarına rağmen karşılık bulmuş görünmüyor.

Dış Haberler

Kaşıkçı cinayetinin ardından dünyanın en büyük ikinci silah ithalatçısı konumundaki Suudi Arabistan’a yönelik silah satışı ambargosu tartışılmaya devam ediyor.

İlk olarak geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan ile 110 milyar dolara varan “tarihi büyüklükteki” silah satışına imza atan ABD Kongresi tarafından dile getirilen yaptırımlar geçtiğimiz haftalara oranla pek sık dillendirilmiyor. ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefon görüşmesinin ardından “suçsuz olduklarına inanıyorum” demişti.

Suudi Arabistan’ın Yemen’de çok sayıda sivil ölüme yol açan saldırılarında ABD yapımı silahların en az 15 bin sivilin ölümünde kullanıldığı tespit edilmişti.

FRANSA’DAN ‘CEVAP ALINAMIYOR’

Almanya’nın Suudi Arabistan’a yönelik silah satışını engelleme çağrısı Fransa’da henüz karşılık bulamadı. Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudi Arabistan ile silah anlaşmasının akıbetinin sorulması üzerine “Bu soruya yanıt vermeyeceğim. Bir lider bir şeyler söylediğinde ona mutlaka tepki vermem gerekmiyor” dedi.

Suudi Arabistan’ın en büyük ikinci silah satıcısı konumunda bulunan Fransa’nın Sudiler ile 2008-2017 yılları arasındaki silah ticareti 12,6 milyar dolar.

İSPANYA’DA HÜKÜMET ‘KARARSIZ’

Açıklama yapmaktan kaçınan bir diğer lider ise İspanya Başbakanı Pedro Sanchez. Geçtiğimiz ay Suudi Arabistan ile silah satışı anlaşmasına varmış olan İspanya hükümeti, çarşamba günü kongredeki muhalefet partilerinin talebi üzerine Suudi Arabistan'a silah satışı konusunda hükümetin politikasına ilişkin bilgi verecek.

İspanya hükümeti, Yemen'de kullanılacağı gerekçesiyle satışını durduğunu açıkladığı 400 lazer güdümlü bombayı  geçtiğimiz ay Suudi Arabistan'a yeniden gönderme kararı almıştı.

KANADA: ‘SİNİR BOZUCU AMA İPTAL EDEMİYORUZ’

Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkileri bu yılın başında gerilen Kanada’nın da silah satış sözleşmesini iptal etmediği görülüyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, tartışmaların ekseni kendisinden önceki hükümete kaydırarak, silah satışı anlaşmasının imzalandığı 2014 yılına işaret ediyor. Anlaşmadan çekildikleri durumda bunun vergi mükellefleri” üzerinde yük yaratacağını belirten Trudeau, durumu “sinir bozucu” olarak nitelendiriyor.

Kanadalı silah üreticisi General Dynamics Corp, 2014 yılında Suudi Arabistan ile 13 milyar dolar değerinde silah satışı alaşmasına varmıştı.

ALMANYA’DAN YAPTIRIM ÇAĞRISI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin Suudi Arabistan'a silah satışını daha önce sınırlandırdığını ve Kaşıkçı cinayeti nedeniyle de Suudi Arabistan'a silah ihracatı yapamayacağını açıklarken, Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier de AB ülkelerinin de benzer kararı almasını istemişti.

Suudi Arabistan, Almanya'nın yıl başından bu yana Cezayir'in ardından en çok silah sattığı ikinci ülke oldu. Almanya, yılın 9 ayında Suudi Arabistan'a yaklaşık 417 milyon avro değerinde silah sattı.