Almanya'dan Suudi Arabistan açıklaması: Silah satışını sadece biz durdurursak olmaz

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, tek başına Almanya’nın Suudi Arabistan’a silah satışını durdurma kararının etkili olmayacağını belirterek bütün AB ülkelerini Riyad’a silah satışını durdurmaya çağırdı.

Dış Haberler

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, devlet televizyonu ZDF’ye yaptığı açıklamada, Berlin’in Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından Riyad’a silah satışını durdurma kararının AB üyesi ülkeler tarafından da izlenmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa’nın bu konuda ortak bir tutum sergilemesinin önemli olduğunu söyleyen Alman bakan, ancak ortak bir tutumun Riyad üzerinde etkili olacağını kaydetti. Altmaier “Biz silah ihracatımızı durdurur ama bu sırada oluşacak boşluğu başka ülkeler doldurursa olumlu bir sonuç elde etmemiz mümkün değil” diye konuştu.

Amaçlarının Suudi Arabistan hükümeti üzerinde Cemal Kaşıkçı vakasıyla ilgili baskı oluşturmak olduğunu söyleyen Altmaier, Alman hükümetinin “şu an için” Suudi Arabistan’a daha fazla silah satışını onaylamayacağını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel dün yaptığı açıklamada Suudi Arabistan’a silah satışını durduracaklarını belirtmişti.

Suudi Arabistan, Almanya'nın yıl başından bu yana Cezayir'in ardından en çok silah sattığı ikinci ülke oldu. Almanya, yılın 9 ayında Suudi Arabistan'a yaklaşık 417 milyon avro değerinde silah sattı.