Almanya Parlamentosu: ABD ve İsrail’in Suriye’deki varlığı yasadışı

Alman Federal Meclisi'nin Bilimsel Hizmetleri’nin yayımladığı rapor ABD ve İsrail’in Suriye’deki askeri varlığının uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizdi. Aynı raporda Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığının meşru olduğu belirtildi.

Dış Haberler

Almanya’nın die Linke partisinden milletvekilli Alexander Neu, Alman Federal Meclisi'nin Bilimsel Hizmetleri’nden ABD, Rusya ve İsrail’in Suriye’deki askeri varlığına dair bir rapor talep etti. Parlamentonun Bilimsel Hizmetleri’nden yayınlanan raporda Suriye’de askeri güç bulunduran ülkelerin hukuki durumları yer aldı. Bu raporun önemiyse Almanya devletinin güncel görüşlerini temsil ediyor olması.

‘RUSYA’NIN VARLIĞI MEŞRU’

Yayımlanan raporda Rusya’nın Suriye'deki askeri varlığına ilişkin soruya cevap olarak “Rusya, Suriye’nin tanınan hükümeti tarafından yardıma çağırılmıştır. Rusya’nın Suriye’deki varlığı şüphesiz bir şekilde uluslararası hukuka uygundur” ifadesi yer aldı.

ALMANYA’YA PARLAMENTOSUNA GÖRE ABD’NİN SURİYE’DEKİ VARLIĞI HAKSIZ

Raporda ABD’nin Suriye'deki varlık sebebi iki başlık altında inceleniyor: Rejim değişikliği ve IŞİD’le mücadele.

Rejim değişikliği adına ABD’nin Suriye’deki muhalif grupları silahlandırdığı ve bu eylemin BM tarafından belirlenen “Kuvvet Kullanımı Yasağı” maddesinin çiğnenmesi anlamına geldiğinin altını çiziliyor. 

ABD’nin Suriye’deki askeri varlığını meşrulaştırmak için gösterdiği sebeplerden ötekinin IŞİD’le mücadele olduğuna işaret edilirken ABD’nin iddasına göre IŞİD'in ABD’yi tehdit ettiği ve Suriye IŞİD’le mücadele konusunda “yetersiz ya da isteksiz” kaldığı da vurgulanıyor. ABD'nin “öz savunma” bahanesiyle Suriye’de operasyonlar yürütmeye başladığı belirtilirken ABD’nin “yetersiz ya da isteksiz” argümanının Suriye’ye yönelik operasyonun başladığı andan itibaren asılsız olduğunun altı çiziliyor. ABD’nin bu eyleminin ulıuslararası hukukta tanınan bir şey olmadığı da ifade ediliyor. Bununla beraber Suriye hükümetinin IŞİD mücadele ettiğini ve IŞİD'in büyük ölçüde yenildiği de belirtiliyor.

‘İSRAİL’İN SALDIRILARI SAVUNMA AMAÇLI DEĞİL’

İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırıları konusundaysa bu saldırıların İsrail’in iddiasının aksine savunma amaçlı ön saldırılar olmadığı belirtildi. "İsrail’in dayanak noktası Suriye’deki Hizbullah varlığıydı" denilerek İsrail'in saldırılarını meşrulaştırırken uluslararası hukukta da yeri olan “ileriye yönelik öz savunma” altında hareket ettiğini iddia ettiğine dikkat çekildi.

Alman Federal Meclisi'nin Bilimsel Hizmetleri’nin yayınladığı raporda bir eylemin “ileriye yönelik öz savunma” olması için İsrail’e yönelik saldırının gerçekleşiyor ya da gerçekleşmek üzere olması gerektiği, aksi takdirde İsrail’in bu eyleminin BM Sözleşmesi Madde 51’e aykırı olduğu vurgulandı.

Bu raporun yayınlanmasının ardından ABD’li çevrelerce Almanya, Suriye hükümetini “masum göstermekle” suçlandı.

Alman Parlamentosu’nun bu raporuna rağmen Almanya, ABD’nin Suriye’deki operasyonlarının bir kısmına katılıyor ve Almanya Silahlı Kuvvetleri, Suriye’de keşif görevleri yürütüyor. Bu rapordan sonra Alman Parlamentosu'nun Suriye'de Almanya'nın askeri varlığının devamını onaylamaması bekleniyor.