AKP hükümeti, Suudi Arabistan'ın 'önüne yattı'

Dışişleri Bakanlığı, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan "Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası"na karşı bir açıklama yayımlayarak Riyad yönetimine sahip çıktı.

Dış Haberler

Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi'nde kabul edilen "Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası"na karşı bir açıklama yaptı.

Açıklamada yasanın "kaygı verici" olduğu söylenirken, "Bu yasa tasarısı hukuka aykırı olmasının yanı sıra terörle mücadelede uluslararası işbirliğine zarar verecek sakat bir yaklaşımın ürünüdür. Türkiye, terör mağdurlarının yanında olmayı sürdürmekte ve kaynağı ve türü ne olursa olsun terörle çifte standart ve ayrım olmaksızın mücadele edilmesi gereğini kuvvetle savunagelmektedir" denildi.

Türkiye Dışişleri ayrıca "ABD Başkanı'na sözkonusu tasarının yasalaşmasını engellemesi çağrısında" bulundu.

Açıklamada, Ankara'nın İslam İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanı olduğu belirtilerek, "Türkiye... İİT tarafından bu konuda yapılan açıklamaya da dikkat çekmektedir" denildi.

TERÖRİZMİN SPONSORLARINA KARŞI ADALET YASASI NEDİR?

Dışişleri'nin açıklama yapmak zorunda hissettiği yasa tasarısı, esasında ABD ile Suudi Arabistan'ı ilgilendiriyor.

Senato ve Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen yasa tasarısının Barack Obama tarafından onaylanması durumunda Yabancı Egemen Bağışıklığı Yasası ile Teröele Mücadele Yasası'nda düzenlemeye gidilecek.

Yabancı Egemen Bağışıklığı Yasası, yabancı devletlerin sivil yargılanmalardan muaf olduğuna hükmediyor. Yeni tasarıda doğrudan ismi geçmese de, değişiklikle birlikte 11 Eylül 2001'deki saldırılar nedeniyle, ölenlerin yakınlarının Suudi Hükümeti'ne dava açmasının önü açılıyor.

Riyad ile Washington arasında büyük gerilime yol açan bu tasarıyı Barack Obama'nın veto edeceği söyleniyor.

Böylece Türkiye, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki hukuki gerilime "taraf" olduğunu ilân ederek, Riyad'ın arkasında durdu.