ABD, Yemen işgaline desteğini artırmayı planlıyor

ABD'nin, bölgede "İran'a ve IŞİD'e karşı mücadele" adı altında Yemen'i işgal eden Suudi Arabistan'a desteği artırmayı planladığı söyleniyor.

Dış Haberler

ABD'nin yeni yönetimi, Yemen'i işgal eden Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonuna desteğini artırmayı planlıyor.

Foreign Policy'ye konuşan Pentagon yetkilileri, Washington'un bölgede İran ve IŞİD karşıtı daha geniş bir strateji kapsamında işgale desteğini artırmayı tartıştığını söylüyor.

Pentagon, Suudilere verilecek desteğin hem İran'ın Yemen'deki etkisini azaltacağını, hem de bir önceki başkan döneminde kendisinin görmezden gelindiğini düşünen bir müttefik ile bağları kuvvetlendireceğini savunuyor.

Ancak Trump yönetiminin henüz nihai kararı vermediği, Trump'ın bazı danışmanlarının İran'la başka bir yerde karşı karşıya gelmeyi savunduğu iddia ediliyor.

Bazı uzmanlar ve eski devlet yetkilileri ise, Yemen'de Husilere ve İran'a karşı Suudilere verilecek desteğin bölgede El Kaide'yi güçlendirmesinden endişe ediyor.

Dahası, Tahran'ın Washington'a cevap olarak kritik su yollarını ve Irak'taki ABD varlığını tehdit edebileceği de düşünülüyor.

ABD'nin işgali desteğini artırması durumunda şunların yapılması planlanıyor: Suudi Arabistan'a silah sevkiyatı; Husi hedeflerinin vurulması için İHA istihbaratı; Direnişin elindeki Hudeyde Limanı'nın ele geçirilmesi.

Suudilerin Yemen işgali, büyük bir insani krize neden olmuş durumda. İşgal boyunca 12 binin üzerinde sivil hayatını kaybederken, nüfusun büyük çoğunluğu açlıkla, hastalıkla ve temiz suya erişim sıkıntısıyla boğuşuyor.