ABD karar veremedi: Libya'da IŞİD var mı, yok mu?

ABD, Libya'da bulunan ve IŞİD'e biat eden Ensar Eş-Şeria'nın IŞİD sayılıp sayılamayacağı konusunda kararsızlık yaşıyor.

Dış Haberler

Foreign Policy'nin haberine göre Libya'da IŞİD'e biat eden Ensar eş-Şeria, kendisini IŞİD'in Libya'daki kolu olarak görüyor, ancak ABD, örgütü IŞİD'in bir parçası olarak kabul edip etmeme konusunda kafa karışıklığı yaşıyor.

Örgütün resmi olarak IŞİD'in parçası olarak kabul edilmesinin Irak ve Suriye'nin yanı sıra Libya'da da IŞİD karşıtı operasyonlar yapılmasını gerektireceği söylenirken, ABD'nin kaynakları bölmemek istediği belirtiliyor. ABD müttefiklerinin de benzer çekinceler yaşadığı aktarılırken, Irak ve Suriye'de güçlenen IŞİD'le mücadelenin tek başına bile zor olduğu iddia ediliyor.

ABD'li bir yetkilinin "Libya'da IŞİD varlığı olduğuna dair şüphe yok" dediği aktarılırken, bu yetkilinin emirlerin doğrudan IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi'den geldiğini söylediği de vurgulanıyor. Ancak kimi yetkililer Libya'da 5 binin üzerinde IŞİD savaşcısı olduğunu söylerken, kimi yetkililer de bu örgütlerin propaganda amacıyla IŞİD adını kullandıklarını, gerçek bağlılıkları olmadığını savunuyor.

Haberde IŞİD'in Mısır'da Sina'ya para yolladığı, Tunus'a savaşçı gönderdiği, Boko Haram'a ise rehberlik ettiği söylenirken, adı verilmeyen bir Ortadoğu diplomatının örgütün 16 ülkede olduğunu belirttiği aktarılıyor. Bu ülkeler arasında Afganistan, Cezayir ve Pakistan'ın da bulunduğu bildiriliyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın yeterli kaynak ayırmadığı da söylenirken, yönetimin çabalarının Irak'a yoğunlaştığı da vurgulanıyor. Mısır ve İtalya'dan ABD'nin Libya'ya müdahale etmesi için baskı yapıldığı da belirtilirken, ABD'nin IŞİD'in merkezini hedef almak istediği ve küçük adımlardan yana olduğu söyleniyor.

IŞİD'e bağlı militanlar, Libya'nın Sirte kentini ele geçirmişti.