IŞİD Sirte'yi ele geçirdi

IŞİD, Libya'nın eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin doğup büyüdüğü ve 2011'de linç edilerek öldürüldüğü Sirte kentinin kontrolünü eline geçirdi.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre, Libya'daki iktidar boşluğu ve iç çatışma ortamından faydalanan IŞİD, dört aydır büyük bölümünü işgal altında tuttuğu Sirte kentinde kontrolü tamamen ele geçirdi. Örgüt, Kaddafi'nin memleketi olan kenti, Kuzey Afrika'daki yayılma operasyonları için bir üs olarak kullanacak

Sirte'nin kontrolünü ele geçiren militanlar, Libya ordusunu yavaş yavaş geri püskürtüyor. Reuters'a konuşan Libyalı Komutan Yuhami Ahmet, IŞİD'in elektrik santraline ateş açması nedeniyle sivil halk için yapılan son kontrol noktasına çekildiklerini açıkladı.

Sirte'de yaşayan halk, şartların giderek ağırlaşması nedeniyle zor günler yaşıyor. Çok sayıda aile güvenli bölgelere sığınmak için yollara düşerken, bölgede kalan halk evlerine giremedikleri için içme suyu ihtiyacını kepenk indirmiş işletmelerden sağlamaya çalışıyor.

Sirte'nin girişi, 100'ün üzerinde IŞİD militanı tarafından korunuyor.

NATO uçaklarının düzenlediği hava bombardımanı ve sonrasında da Kaddafi'nin öldürülmesi ile 2011'de iç savaşa sürüklenen Libya, IŞİD'in Suriye ve Irak'tan sonra üçüncü en büyük kalesi konumunda. IŞİD, ilk önce Libya'nın doğusundaki Derna kentinde daha sonra da Bingazi kentinde mevzi kazandı.