10 Ağustos hangi gün?

Dünya’da 10 Ağustos’un hangi gün olarak anıldığını biliyor musunuz?

ABD’nin Hiroşima’ya yüz binlerce sivil insanın tarifsiz acılar içinde ölümüne yol açan atom bombasını attığı tarih mi? Hayır, o 6 Ağustos.

Ya Nagasaki’de benzer şekilde katliamın yapıldığı gün mü? Hayır, o da 9 Ağustos.

Takvimin bütün günlerinde ABD’nin dünya halklarına karşı giriştiği bir komplo, bir katliam, bir gaddarlık olduğu için 10 Ağustos’u çıkaramamış olabilirsiniz.

10 Ağustos Dünya Turuncu Ajan Günü.

Yani ABD’nin Vietnam savaşında kullandığı kimyasal silahın Vietnam halkında yarattığı ve halen devam eden hastalıkları, doğumsal kusurları hatırlama ve zararlarını telafi etmek için uluslararası dayanışma günü.

Hikayesi ise çok kısaca şöyle:

Vietnam Komünist Partisi ülkesi Fransa emperyalizminin esareti altındayken kurulur ve  kısa bir süre sonra geniş halk kesimlerinin desteğini alarak ulusal kurtuluş mücadelesine öncülük etmeye başlar.

Fransızlara ve ikinci Dünya Savaşı sırasında Japon işgaline karşı savaşan Vietnam halkı 1954’de Fransızları yenerek bağımsızlığını kazanır. Ancak ülke ikiye bölünmüş ve Güney Vietnam ABD himayesinde gericilerin elinde kalmıştır.

1960’da Güney Vietnam devrimi başlar. ABD’nin güneydeki faşist  hükümete askeri desteğinin kısa bir süre içinde yüz binlerce askerle bir işgale dönüştüğünü, ancak tarihinde görmediği büyük bir yenilgiyi yaşadığını ve 1975’te Vietnam halkının hem bağımsızlığı hem sosyalizmi kazandığını biliyorsunuz.

ABD, gerillanın saklandığı ormanları ve onlara destek olan köylünün mahsulünü yok etmek için turuncu ajan olarak kodlanan ve son derece zehirli bir madde olan dioksin içeren bir sıvıyı uçaklardan Vietnam’a püskürtmeye başlar. 10 Ağustos 1961 Turuncu Ajanın kullanıldığı ilk gündür.

On yıl boyunca ABD Turuncu Ajanın insan üzerindeki zararları bilindiği ve her gün yeni boyutları ortaya çıktığı halde kullanmaya devam eder. İlaç ABD’li firmanın önerdiğinden 50 kat daha fazla yoğunlukta Vietnam topraklarına serpilir. Bütün savaş boyunca çoğunluğu Turuncu Ajan olan 80 milyon litre kimyasal kullanılır. On milyon hektar alan bu alçakça saldırıdan etkilenir.

Sonuç ormanların ve tarım alanlarının kaybının yanı sıra halen devam eden kanser vakaları ve yüz binlerce çocuğun sakat doğmasıdır. Hala belli yerlerde toprak turuncu ajanı içeriyor, hala insanların yağ dokusunda, anne sütünde olması gerekenin çok üstünde zehir bulunuyor. Hala Vietnam ekonomisini olumsuz etkiliyor.

Ve ABD askeri gücüne dayanarak halklara karşı işlediği suçların hiçbirisinin hesabını vermedi ve suç işlemeye devam ediyor.

Hani Irak’ta kitle imha silahları vardı? Bunlar hiçbir zaman bulunamadı, fakat ABD’nin kullandığı seyreltilmiş uranyum içeren bombaların kendisi kitle imha silahıydı ve bugün Irak’ta kanser ve doğumsal kusurla doğan bebek sayısı yüzlerce kere artmış durumda.

İŞİD’in ABD tarafından bir bahane olarak kullanıldığını Sol Haber Portalı’nda ilk kez Kemal Okuyan yazmıştı, geçen süre içinde İŞİD petrolünün ve çalınmış tarihi eserlerin kimler tarafından alındığı ve mali olarak desteklendiği, İŞİD’in böyle bir dünyada bu kadar silahı nasıl temin ettiği her geçen gün çok daha iyi anlaşılıyor.

Eğer İŞİD olmasaydı, bugün ABD egemen bağımsız bir ülkeyi kurallarını kendi koyduğu şekilde bombalama hakkını elde edemeyecekti.

***

10 Ağustos gibi dünya günleri “kutlu olsun” denecek günler değil. Ama şunları söyleyebiliriz:

Dünyanın en büyük savaş mekanizmasına devrimci bir önderlik ve halkın örgütlü gücü ile diz çöktürten kahraman Vietnam halkını selamlıyoruz.

ABD gibi bir devletin “müttefiki” ve “stratejik ortağı” olmak ise Türkiye’de doğmuş, doğacak herkesin üzerine onursuzluk lekesi olarak sıçrıyor.

Ancak bu sadece bir ahlaki sorun değil, ABD emperyalizmi ve işbirlikçileri yenilmeden bu topraklara barışın,  özgürlüğün ve eşitliğin gelmeyeceğini çok iyi biliyoruz.

Böyle sananlara ise gülemiyoruz bile.