Akp hazırlar Şişecam atar

Şişecam, Anadolu Cam Sanayi Topkapı Fabrikası’nı kapatma kararı aldı.

Aslında bu bir kapatma değil. Şişecam, 1969 yılından bu yana Topkapı Fabrikası’nda gerçekleştirdiği üretimi, daha genç bir fabrika olan Eskişehir şişe-cam ambalaj fabrikasına kaydırıyor.

Kristal-İş Sendikası’ndan Topkapı Fabrikası’nda 572 işçinin çalıştığını ve kıdem ortalamalarının 18 yıl olduğunu öğreniyoruz.

Düşünsenize, çalışma hayatının neredeyse tamamının geçirildiği bir fabrikadan bahsediyoruz.

Belki birçoğu orada evlendi, orada çocukları oldu. Yaşamlarına dair birçok olay ateşle şekil verdikleri camla birlikte yaşandı.

Her kapanmanın hüzünlü bir yanı vardır bu yüzden.

O hüznü, Beykoz Paşabahçe’de, Kocaeli Seka’da, Cevizli Tekel’de de görmüştük.

O fabrikalar onların evleriydi, okullarıydı, sosyal mekânlarıydı. Kimlikleriydi.

Cevizli Tekel’de, birlikte fabrika içinde dolaştığımız işçilerden biri bana kapanan kreşi göstererek, “ben çocuklarımı burada büyüttüm” demişti. “Aslında ben de burada büyüdüm” diye ekleyerek.

Her kapanma bir o kadar da acımasızdır. Çünkü o kararda sermayenin gözleri kör eden kâr hırsı vardır.

İşin kuralı budur. Sermaye, nerede daha yüksek kazanç görüyorsa oraya akacak. Bunu yaparken de işçiymiş, mekânmış, yaşammış, kimlikmiş umurunda olmayacak.

Sermaye karar alır. Uygulamaya koyar. Bu karar işçilerin aleyhine ise onlar da direnir. Bu da bu işin diğer kuralıdır.

Şimdi bu kural Şişecam Topkapı Fabrikası’nda işliyor.

Cam işçileri, fabrikanın kapanma kararının kendilerine dayatılan sonucuna çeşitli biçimlerde direniyorlar. Geçtiğimiz haftalarda diğer illerden gelen cam işçilerinin ve kendi ailelerinin katılımıyla gerçekleştirdikleri görkemli bir yürüyüşü, Levent’teki Şişecam’ın da merkezi olan İş Bankası İkiz Kuleleri önünde gerçekleştirdiler.

Yine İstanbul’un muhtelif yerlerinde yaptıkları eylem ve basın açıklamaları ile kamuoyuna seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
Son olarak, 29 Aralık günü kendilerini fabrikaya kapattılar. O geceyi aileleri ile birlikte fabrikada geçirdiler. Eş ve çocuklarına, yıllarca çalıştıkları bu mekânı belki de ilk kez gezdirebildiler.

Yeni yıla da fabrikada giriyorlar.

Talepleri çok yalın. Spesifik bir işte 18 yıldır çalışıyorlar ve çalışmaya devam etmek istiyorlar. Bunun için üretimin kaydırılacağı Eskişehir fabrikasına, bugüne kadar firmaya kazandırdıkları karşısında elde ettikleri hakları ile birlikte gitmek istiyorlar.

Peki Şişecam yönetimi ne diyor?

“Ben” diyor,” ihbar ve kıdem tazminatlarınızı eksiksiz ödeyeceğim”, bir miktar yükseltme kapısını da açık bırakarak. “Eskişehir’e gelmeyin” diyor, “orada işe başlangıç ücreti asgari ücret olacak” diye ekleyerek.

Yıllarını Şişecam’a vermiş Topkapı işçileri ise talepleri kabul edilinceye kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söylüyorlar.

Kural bu demiştik. Karar varsa, karara karşı direnme meşruiyeti de var.

Boş verin yasaları.

Hangi yasa yaşam ve çalışma hakkının üzerinde olabilir ki?

***

Her konuyu getirip şu AKP’ye bağlamıyor muyuz?

Şişecam’da kapanmanın, işçi çıkarmanın AKP ile ne ilgisi var? Hem de CHP’nin yönetiminde söz sahibi olduğu İş Bankası’nın iştiraki bir şirket mevzubahis olan.

Neredeyse yürürken ayağımız taşa takılıp düşeceğiz ve bunu da Başbakan’dan bileceğiz!

Ama öyle…

Gerçekten yürürken ayağımız takılıp düşsek müsebbibinin AKP olduğu bir ülke artık Türkiye.

Şişecam’da da emin olun durum böyle.

Geçen hafta açıklanan asgari ücretin iştah kabartmadığını, Şişecam yönetiminin 774 lira gibi son derece düşük bir ücretle işçi çalıştırma şansı yakalamasının Topkapı işçilerinin transferine karşı inadını güçlendirmediğini kim söyleyebilir.

Şişecam’da işçiler mevcut toplu iş sözleşmesi gereği ikinci yıl zammı için enflasyon oranında artış alacaklar. En son açıklanan kasım ayı enflasyonu yıllık ortalamada yüzde 9 civarında.

Asgari ücretle işe başlayacak cam işçisinin 2013 yılı ücret artışı yaklaşık 70 lira düzeyinde kalıyor. Oysa Topkapı işçisi Eskişehir’e aynı hakları ile işbaşı yapsa, 2013 yılı için toplu sözleşmeden kaynaklı olarak çok daha yüksek bir artış alacak.

Hükümetin belirlediği asgari ücret düzeyinden kaynaklı bu farkın, Şişecam patronlarını daha cüretkâr hale getirmediğini düşünebilir miyiz?

Daha ne olsun?

AKP hazırlıyor. Şişecam da gereğini yapıyor işçi atıyor.