Ukrayna’dan Gezi’ye...

Ukrayna’da “renkli devrim”ciler yine sahne aldı. Batıcılar, batılı ülkelerden maddi ve manevi destek alıyorlar, hem milliyetçi hem de liberaller. Çeşitli vakıfların, partilerin, örgütlerin pankartlarını, dövizlerini taşıyorlar. Kimse “flamasız” gelmeyin demiyor onlara. Zaten kim oldukları biliniyor bu güruhta yer alanların, onlar da kendilerini gizleme ihtiyacı duymuyor.

Güruh diyorum, bu Ukrayna’daki mevcut yönetimin aşığı olduğumdan değil! Avrupa değil de Rus sermayesinden yana olunca, “halkçı” olunmuyor.

Öte yandan AB bayraklarıyla sokağa dökülünce de “halk” olunmuyor!

Ukrayna’da Rusçular ile Sorosçular arasındaki mücadele başka şeylerin sorgulanmasını ne yazık ki engelliyor. Tamam, Sorosçulara dönük karşıtlığın ideolojik arka planı daha güçlü ama nedense Sorosçuluğa karşı çıkarken (Putin bile geçenlerde, çok açık bir biçimde Ukrayna’daki muhalifleri kirli bağlantılara sahip olmakla itham etti), Sorosçuluğun aynı zamanda piyasacılık olduğu unutturulmak isteniyor.

Kuşkusuz şu anda Ukrayna’da yönetimi alaşağı etmek isteyen kalabalık “daha fazla kapitalist sömürü” güdüsüyle hareket etmiyor. Onları sokağa döken, köklü Rus düşmanlığı… Buradan hareket ederek Avrupacılığa varıyor ve “azgın piyasa”nın ne anlama geleceğini düşünmüyorlar bile… Batılı ülkeler tarafından desteklenmek de onlar için problem değil!

Bir kitle hareketi işte böyle kirleniyor.

Şimdi bize dönelim, Haziran Direnişi günlerine…

“Siyaset girmesin…”, “flama açılmasın…” baskısını hatırlayın. Bir de Erdoğan’ın “bunları manipüle edenler var, dışarıdan destekleniyorlar” suçlamasını…

Büyük toplumsal hareketleri herkesin bir yerlere çekiştireceğini hep yazdık. Haziran Direnişi için neler söylendi neler! Hepsi havada kaldı, inandırıcı olmadı. Türkiye’yi tanımayanlar, “bu kadar büyük bir hareketin arkasında mutlaka birileri vardır” demek istedi ama diyemedi.

Neden?

Aslında birbirinden oldukça farklı politik hedefleri olan flamalıların varlığından!

Haziran Direnişi’nde anti-emperyalist karakteri çok açık bir dizi örgütün istikrarlı ve başından beri işin içinde olması, muazzam bir hareketi hem bazı provokasyonlardan, hem manipülasyon girişimlerinden hem de haksız yaftalardan korudu.

Ukrayna’daki kalabalık güruha, Türkiye’deki kitleler halka dönüştü!

Flama yarışı, dar grupçuluk iyi değildir ama arada “bayrak göstermek” faydalıdır.

Sorosçu kaçırtır!