Yunanistan Komünist Partisi'nden referandum önerisi

Kreditörler karşısında büyük tavizler veren SYRIZA'nın son önerisi müzakereler esnasında reddedilmişti. Yunanistan hükümetinin referanduma gideceğini açıklamasının ardından Yunanistan Komünist Partisi (KKE) meclise referandumun içeriğine yönelik bir öneri sundu.

Dış Haberler

SYRIZA-ANEL 5 Temmuz'da müzakereler esnasında önerilen teklifin kabulü konusunda referanduma gideceğini açıklamasının ardından konu Yunanistan Meclisi'nde tartışmaya açıldı. 

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), meclis tartışmaları esnasında hükümetin bu adımının ülke üzerindeki emperyalist basıncın artırılması yönünde bir araç olarak kullanılmasını engellemek, hükümetin kendi üzerindeki sorumluluktan kurtulmasını engellemek ve tarafları netleştirmek amacıyla referandumun içeriğine ilişkin bir öneride bulundu. KKE'nin meclis grubunun önerisi şu şekilde: 

Hükümet, halkın Avrupa Birliği - IMF - Avrupa Merkez Bankası önerisini onaylayıp onaylamadığı sorununa ilişkin referanduma gidilmesini öneriyor. 

KKE Meclis Grubu, Yunan halkının mevcut krizi esnasında meselenin aşağıdaki gibi sunulmasını gerekli görmektedir:

1. AB-IMF-AMB'nin anlaşma önerisine ve ayrıca Yunan Hükümeti'nin sunmuş olduğu anlaşma önerisine HAYIR

2. AB'den çıkış, memorandumların ve onunla birlikte çıkmış olan destekleyici yasaların tümünün iptali.   

PAPARİGA: BİZİM "HAYIR"IMIZ FARKLI

Meclis tartışmaları esnasında KKE'nin eski genel sekreteri olan Aleka Papariga oldukça sert bir konuşma yaptı. Papariga konuşmasında referanduma KKE'nin katılım çağrısı yapacağını belirtirken, referandumun önerildiği şekliyle "planlı, kafa karıştırıcı ve halk için tehlikeli" olduğunun altını çizdi. 

Papariga, Komünist Parti'nin "hayır" oyunun hükümetinkiyle asla aynı olmadığını söyledi. Papariga, KKE'nin halkı yalnızca Yunanistan'a yapılan öneriye değil hükümetin önerdiği yeni halk düşmanı önlemlere de hayır demeye çağıracağını ekledi.

AB'ci partilerin referandumu "Avrupa'ya evet mi hayır mı" şeklinde sunmasına da itiraz eden Papariga, Avrupa'yı AB'den ibaret görmenin yalnız dogmatizm değil aynı zamanda son derece tehlikeli bir bakış açısı olduğunu belirtti. Papariga "Bizim 'hayır'ımız AB'den kopuşa 'evet' olacak" diyerek KKE'nin referandum sürecini AB karşıtı mücadelenin bir parçası olarak değerlendireceğinin sinyalini verdi. 

KUÇUBAS: HALK, KOPUŞA "EVET" DEMELİ 

KKE Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas da mecliste bir konuşma yaptı. Kuçubas, hükümetin adımlarını oyun oynamak olarak nitelerken, referandum önerisinin bu oyunun bir parçası olduğunun altını çizdi.

Yunanistan'da halkın daha önce olduğu gibi bu kez bir tarafını SYRIZA'nın oluşturduğu iki partili bir sistem içine hapsedilmeye çalıştığını belirten KKE Genel Sekreteri, SYRIZA'nın "kurumlara" sunduğu önerinin kreditörlerin önerisinden daha az halk düşmanı olmadığını, bu partinin halkın kazanılmış haklarına dönük büyük bir saldırı planını kreditörlere öneri olarak sunduğunu hatırlattı.  

Kuçubas, Yunanistan'ın sorununun "Avro mu Drahmi mi" gibi yüzeysel tartışamalar olmadığını söyledi ve ülkenin temel sorununun AB ile kurduğu ilişki, tekellerin varlığı, sermayenin iktidarı olduğunu belirtti. Bunlardan kopuş olmaksızın Yunanistan'ın sorunlarının çözülmesinin mümkün olmadığının altını çizdi.

KKE'nin herhangi bir seçim kavgasından korkmadığını belirten Kuçubas,konuşmasını şöyle noktaladı: 

Halk şunu haykırıyor: "Memorandumlardan memorandum beğenmeyin. Kreditörlerin de hükümetin de halkı katletmeye dönük önerisine 'hayır' diyoruz."

Halk, memorandumların ve onunla birlikte çıkmış olan destekleyici yasaların tümünün iptaline büyük bir 'evet' demelidir. Avrupa Birliği'nden, sermayeden ve iktidarından kopuşa, kamulaştırmaya ve borçların tek taraflı iptaline 'evet' demelidir.