Şehriyar Kebir Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ndeydi

Şehriyar Kebir 30 Temmuz Perşembe günü Barış Derneği ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nin konuğu olarak söyleşi gerçekleştirdi.

Dış Haberler

South Asian People’s Union against Fundamentalism and Communalism (Köktencilik ve Cemaatçiliğe karşı Güney Asya Halk Birliği) isimli aydınlanmacı örgütün genel sekreteri, Bangladeşli gazeteci ve yazar Şehriyar Kebir, Barış Derneği ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nin (NHKM) konuğu olarak 30 Temmuz Perşembe günü Kadıköy'de bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde söyleşi gerçekleştirdi. 

Söyleşi sırasında 1971'de Bangladeş'in bağımsızlık mücadelesi sırasında Pakistan ordusu ve Cemaati İslami'nin gerçekleştirdiği katliamlardan ve Bangladeş'de uzun süredir devam eden laiklik mücadelesindenden bahsedildi.

Kebir, Bangladeş'de Avami Partisi'nin liderliğinde oluşturulan koalisyon hükümetinin savaş ve soykırım suçlularının soruşturulmasına ve yargılanmasına ön ayak olduğunu belirterek, içerisinde kendisinin de bulunduğu laiklik yanlısı hareketin buna dahil olduğunu söyledi.

Daha önce birkaç kez Türkiye'de bulunan ve belgesel filminin ilk gösterimi 2014 Şubat ayında NHKM'de gerçekleştirilen Kebir, çalışmalarında müslüman ülkelerde dinci gericiliğin emperyalizm ile olan bağlarını anlatarak, aydınma mücadelesinin ölçeğini büyütmek için çalıştığını belirtti. 

İzleyicilerin sorularıyla süren söyleşide Kebir, "Ilımlı islam"a demokrasi adı altında verilecek desteğin kendi ülkelerinde olduğu gibi soykırıma kadar gidebilecek vahim sonuçlar doğurabileceğine değindi.

Bangladeş'de katliam gerçekleştiren Cemaati İslami ilk yargılanmaya başlandığında dönemin cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, suçlulara sahip çıkmayı denemişti.