Bangladeşli yazar: ABD siyasal İslam sayesinde hegemonya kuruyor

Bangladeş'in laikliği için mücadele eden, Köktenciliğe ve Cemaatçiliğe Karşı Güney Asya Halkı'nın Birliği Genel Sekreteri Şehriyar Kebir, siyasal İslam'ın batılı güçlerce desteklendiğini ve buna karşı birlik olunması gerektiğini söyledi.

Tulga Buğra Işık

Bangladeş'in laikliği için mücadele eden yazar, gazeteci ve film yapımcısı Şehriyar Kebir soL'a konuşarak siyasal İslam'ın kökeni ve buna karşı verilecek mücadeleye dair fikirlerini anlattı.

Köktenciliğe ve Cemaatçiliğe Karşı Güney Asya Halkı'nın Birliği Genel Sekreteri de olan Kebir, tüm ilerici güçlerin birlik olması gerektiğini söyledi.

CEMAATİ İSLAMİ 3 MİLYON SİVİL ÖLDÜRDÜ

Bangladeş'in 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında ABD tarafından da desteklenen Pakistan'ın safında savaşan Cemaati İslami'nin 3 milyon sivili öldürdüğünü söyleyen Kebir, Cemaati İslami'nin öldürdüğü kişilerin "müslüman olmadığını" öne sürdüğünü, ölümleri böyle meşrulaştırmaya çalıştığını söyledi.

Bundan sorumlu olan kişilerin yargılanması ve Cemaati İslami'nin kapatılması gerektiğini belirten Kebir, örgütün illegal cihatçı yapılanmalarla da ilişki içerisinde olduğunu, onları desteklediğini bildirdi.

ABD EMPERYALİZMİ SİYASAL İSLAMI DESTEKLİYOR

İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan beri ABD emperyalizminin kendi çıkarları için siyasal İslam'ı desteklemekte olduğunu aktaran Kebir, bunun başlangıçta Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne karşı yapıldığını, bugünse farklı çıkarlar sebebiyle yapılmakta olduğunu söyledi.

ABD'nin Pakistan'ı silahlandırdığını, Cemaati İslami'ye para sağladığını ve müslümanların çoğunlukta olduğu diğer ülkelerde de siyasal İslamı benzer şekilde desteklediğini belirten Kebir, siyasal İslam'ın bugün küresel bir tehdit haline geldiğini bildirdi.

Ortadoğu'da Afganistan'da ve kimi diğer ülkelerde siyasal İslamcıların müzeleri yok ettiğini, Buda heykellerine saldırdığını ve insanlık tarihini yok etmeye çalıştığını söyleyen Kebir, tüm insanlığın buna karşı çıkması gerektiğini söyledi.

ONLARLA AYNI FİKİRDE DEĞİLSENİZ SİZİ ÖLDÜRÜYORLAR

Siyasal İslamcıların Vahhabiliği benimsediğini belirten Kebir, cihat fikrini de benimseyen bu kişilerin kendilerine katılmayan herkesi öldürmekte olduklarını aktardı.

Bangladeş'deki ateist blog yazarlarının öldürülmesi için de benzer durumun geçerli olduğunu söyleyen Bangladeşli yazar, özgür düşünceye tahammül olmadığını, müslüman olmadığını öne sürdükleri herkesi öldürdüklerini söyledi.

Charles Darwin üzerine kitap yazan bir akademisyenin de bu şekilde öldürüldüğünü belirten Kebir, bilimsel ve özgür düşüncenin "İslam'a aykırı olması" sebebiyle istenmediğini belirtti.

Ancak siyasal İslam'ın Bangladeş'de güçlü olmadığını da belirten yazar, son seçimlerde %5 oy bile alamadıklarını, ancak maddi güçlerinin yüksek olduğunu söyledi.

SİYASAL İSLAM ÇOK ÖRGÜTLÜ ONA KARŞI BİZ DE ÖRGÜTLENMELİYİZ

Sovyetler Birliği'nin dağılması ve sosyalist kampın yenilgisiyle birlikte ilerici güçlerin zayıfladığını belirten Kebir, sosyalist mücadelenin yeniden güçlenmesi gerektiğini bildirdi.

Siyasal İslam'ın ve cihatçıların küresel olarak çok örgütlü olduğunu söyleyen yazar, buna karşı "laik, sosyalist, hümanist" kişilerin de örgütlenmesi ve mücadele etmesi gerektiğini belirtti.

ABD SİYASAL İSLAM SAYESİNDE HEGEMONYA KURUYOR

ABD'nin siyasal İslam'a verdiği desteğin sosyalizmin çöküşüne rağmen sürdüğünü belirten Kebir, El Kaide, IŞİD gibi örgütler sayesinde silah sanayinin canlı tutulduğunu, ABD'nin en büyük silah üreticisi olduğunu söyledi.

Bu örgütlerin varlığının ABD'nin hegemonyasını kurmasını kolaylaştırdığını da söyleyen Kebir, El Kaide'nin başlangıcında ABD desteği olduğunu da hatırlatarak, El Kaide sayesinde ABD'nin Afganistan ve Pakistan'da üs bulundurabildiğini, IŞİD sayesinde de Ortadoğu'daki üslerin meşrulaştırıldığını söyledi.

ABD'nin 11 Eylül saldırısı ve kendi toprağındaki belli saldırıları da göze aldığını söyleyen yazar, bunlara tahammül edildiğini, ABD'nin kendi vatandaşlarının ölmesini önemsemediğini belirtti.

BATILI HÜKÜMETLER HALKLARININ ÇIKARLARINA KARŞI ÇALIŞIYOR

Batılı hükümetlerin şirketlerin çıkarları için dünyanın çeşitli yerlerinde cihatçı örgütleri desteklediğini, buralarda masum insanları öldürdüğünü aktaran Kebir, bunların Batılı halkların çıkarlarına da aykırı olduğunu, bunun onlara anlatılması gerektiğini belirtti.

Batı ülkelerinde hükümetler değişse bile iktidarın kendi sınıf çıkarlarına göre hareket ettiğini söyleyen yazar, halkın vergilerinin halk karşıtı işler için kullanıldığını bildiriyor.

ETNİK VE MEZHEPÇİ KATLİAMLARI YAPANLAR YARGILANMALI

1971'de Bangladeş'de katliam yapan kişilerin ancak son zamanlarda yargılanabildiğini belirten yazar, El Kaide gibi örgütlerin de kimsenin kendilerine dokunmamasından cesaret aldığını söyledi.

Tüm dünyada etnik ve mezhepçi katliamları yapan kişilerin yargılanması gerektiğini bildiren Kebir, Türkiye'de de Kürtlerin etnik sebeplerle öldürüldüğünü, bunu yapanların da ceza alması gerektiğini belirtti.