OHAL 'kısmi' ekiyle sürecek

19 Temmuz'da süresi dolacak OHAL yerine 'kısmi OHAL' düzenlemesi geliyor. Çok geniş yetki devirlerini de içeren tasarının bölgesel bazda genel OHAL'den daha fazla uygulama içerdiği dikkat çekiyor.

Haber Merkezi

19 Temmuz'da sona ermesi beklenen olağanüstü hal (OHAL) ile ilgili yeni bir çalışmanın yapıldığı öğrenildi. Hürriyet'in aktardığına göre "gerekli olduğu hallerde" kullanılması için "kısmi OHAL" düzenlemesi yapılacak. Düzenleme, TBMM'de görüşülecek.

GENEL OHAL'DEN DAHA KAPSAMLI 'KISMİ' OHAL

OHAL yerine Terörle Mücadele Yasası’nda değişikliğe gidilmesinin benimsendiği bildiriliyor. Buna göre yeni Meclis’in ilk icraatı, Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklik olacak. Yaklaşık 100 maddelik yasal düzenleme, TBMM’nin yönetimi ve komisyonlarının seçimi yapıldıktan sonra gündeme gelecek. Gelecek hafta Meclis’e gönderilmesi beklenen teklif kapsamında sisteme "kısmi OHAL, kriz yönetim bölgesi veya güvenli bölge oluşturma" adında yeni uygulamalar girecek.

Büyük terör olayları karşısında olayın bulunduğu bölgede OHAL ilan edilecek. Hükümete, ilgili bakana veya valilere, il ve ilçelerin özel durumlarında sadece o bölgede geçerli olmak ve süre belirtmek kaydıyla "bölgesel kriz yönetimi” ilan etme yetkisi verilecek.

'YETKİ DEVRİ' İLE KOLLUK GÜÇLERİ HER ŞEYİ YAPABİLECEK

"Yayın yasağı", "önleme gözaltısı", "ev ve araç arama" gibi konularda prosedür kalkacak veya azaltılacak. Yetki devri gündeme gelecek. "Güvenli bölge oluşturma" kapsamında, geçici sokağa çıkma yasağı ilanı, kentlerde gösteri yürüyüşlerini veya etkinlikleri güvenlik gerekçesiyle iptal etme, "terör faaliyeti" veya "aşırılık yanlısı" fikirlerin propagandasının yapıldığı mekânları kapatma yetkisi verilebileceği de belirtiliyor. Bu bölgelerde, yargı ve güvenlik birimlerinin hızlı müdahalesi için yayın yasağı, ev ve araç arama, gözaltı, teknik takip, dinleme gibi konularda yetki aktarımı yapılması planlanıyor.

Aynı zamanda olası doğal afetlerde de kriz bölgeleri ilan edilebilecek.

Önceki gün bakanlıkların yeniden yapılanmasını içeren kanun hükmünde kararname (KHK) İçişleri Bakanlığı’nın görevleri yeniden tanımlanırken, kısmi OHAL’e olanak veren düzenleme de yapılmıştı. Bakanlığın görevleri arasına, "yurdun iç politikasına, il ve ilçelerin genel ve özel durumları ile ilgili değerlendirmeler yapmak ve Cumhurbaşkanına teklifte bulunmak" hükmü konulmuştu.