MHP'li Koray Aydın: AKP-CHP koalisyonu oldu gibi

Koalisyon tartışmaları devam ederken MHP'li Koray Aydın, "Ben şu anda AKP - CHP koalisyonunu oldu gibi görüyorum. İkisi de çok istekli" ifadelerini kullandı.

MHP Trabzon Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Koray Aydın, AKP ve CHP'nin koalisyon kuracağını ileri sürdü.

El Cezire Türk'ten Gonca Şenay'ın röportajının ilgili bölümü şöyle:

Siz koalisyon döneminde bakan olarak görev yapmış bir siyasetçisiniz. Sizce koalisyon mu kurulacak, erken seçim mi olacak?

Bence koalisyon olacak. Erken seçim ihtimalini sıfır görüyorum çünkü AKP’nin koalisyona çok ihtiyacı var. Çünkü kroki vaziyette. Yumruk yiyen her boksör kroki durumundayken kendine gelmek için raundun bitmesini bekler. O şimdi kendine gelecek; bir sorgulama yapıp, ne yapabileceğinin arayışında olacak. Meclis çoğunluğunu da kaybetti, açılacak çok dosya var. Türkiye’de yolsuzluk haberleri pehlivan tefrikası gibi yayınlanabilir bu yeni dönemde. İşin başında olmak, kontrol etmek için iktidara ihtiyacı var.

AK Parti koalisyonu kiminle kuracak sizce? CHP ile mi, MHP ile mi?

Bence CHP ile kuracak. Çünkü CHP de bu işe çok gönüllü, çok istekli.

Nereden alıyorsunuz bu mesajı?

Meclis’teyim ben, havayı görüyorum. Yanılma payım sıfır. Çok istekliler. İyi bir izdivaç olacak belli. Çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum ben koalisyon kurulmasının.

Neden istiyor CHP sizce?

Onlar adına bir yorumda bulunamam ama anlıyorum ki Sayın Kılıçdaroğlu’nun iktidar olmaya ihtiyacı var.

CHP ile AK Parti hangi konularda anlaşabilir, hangi konularda anlaşamaz sizce? CHP 14 ilkesini açıkladı…

Koalisyon kurmaya karar verirseniz bütün ilkelerde anlaşırsınız. Bir adım sen, bir adım ben mantığıyla koalisyon gerçekleşir. Bence bunlar teferruattır. Önce niyet esastır. Görüyorum ve anlıyorum ki CHP de, AKP de bu işe çok hevesli. İkisi de aşırı hevesli olduğu için çok kolay anlaşırlar. Yok bakanlık taksimatı vs onlar teferruattır. Çok çabuk hallederler o işleri, ikisi de niyetli. Kurulur bu hükümet.

Sizin görev yaptığınız koalisyon ile karşılaştırdığınızda sizce bu daha mı kolay, yoksa daha mı zor?

Benim içinde olduğum koalisyondan bu daha zor olur. O zaman partiler arasında ciddi bir uyum vardı, ciddi bir sorun yaşanmadı. Arabulucular görevlerini iyi yapıyordu. Ben o koalisyonun kuruluş aşamasında bakan taksimatını yapan kişiyim. Arabuluculuk faaliyetlerinde de bulundum. Dolayısıyla ritmini, havasını biliyorum bu işin oluşumunu. Ben şu anda AKP - CHP koalisyonunu oldu gibi görüyorum. İkisi de çok istekli. Ama bir de şunu söylemem gerekiyor: Seçim akşamı Genel Başkanımızın yaptığı açıklamayı da iyi okumak lazım. Genel Başkanımız orada önce olmazları gösterdi, sonra iktidara dedi ki, “Bunlarla yapamıyorsan, bana geleceksen, çözüm sürecini rafa kaldıracaksın. 17-25 Aralık hissiyatıma dikkat edeceksin. Cumhurbaşkanı da anayasal sınırlar içinde olacak. Bunları da kabul etmiyorsan seçime de varız” dedi. Burada kilit nokta çözüm süreci. İki koalisyon ihtimali görünüyor: AKP-CHP, AKP-MHP. Bu iki ihtimalin belirleyici unsuru, çözüm süreci ile ilgili verilecek karar olacak. Eğer çözüm sürecine devam diyorsa CHP ile kuracak. Rafa kaldırdım diyorsa koalisyonu MHP ile kuracak demektir. Ama bu süreçte geniş çevrelerin AKP-CHP koalisyonunu istemesi, biraz da AKP’nin yaptığı kirli pazarlıkların, çözüm süreci ile ilgili verdiği sözlerin etrafa saçılmaması için örtülü çözüm sürecini sürdüreceğini tahmin ediyorum.