11 maddede CHP, HDP ve MHP'nin koalisyon macerası

7 Haziran seçimlerinden önce çeşitli ifadelerle AKP'yi hedef alan CHP, HDP ve MHP, seçim sonuçlarının ardından direksiyonu diğer yöne kırmışa benziyor. Üç partinin de AKP'li koalisyon seçeneklerine çeşitli düzlemlerde yeşil ışık yakması Demirel'in "dün dündür, bugün bugündür" sözlerini akıllara getiriyor.

Ali Ufuk Arikan

7 Haziran seçimleri sonrası tüm koalisyon seçenekleri masada durmaya devam ederken, seçim öncesi ve sonrası partilerin koalisyon macerasını maddeler halinde sıraladık.

Seçimden önce AKP'yi sert sözlerle hedef alan CHP, HDP ve MHP, seçim sonrasında çeşitli düzlemlerde AKP'li koalisyon seçeneklerine yeşil ışık yaktı. "Yolsuzluk yapanlarla nasıl bir araya geleceğiz", "ne dışarıdan, ne de içeriden AKP'yi destekleyeceğiz" sözleri seçim sonrasında unutulmuşa benzerken, üç partinin koalisyon macerası 11 maddeyle karşınızda:

KEMAL KILIÇDAROĞLU - CHP

1- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimden 10 gün önce kendisine yöneltilen "AKP ile koalisyon mümkün mü" sorusuna "biz hayatımız boyunca yolsuzlukla mücadele ettik, yolsuzluk yapanlarla nasıl bir araya geleceğiz" yanıtı vermişti. 

2- Kılıçdaroğlu, seçimden sonra ise "hükümet kurma görevi, yüzde 60’lık bloğa düşüyor" diyerek AKP'li seçeneği kesinlikle düşünmediklerini dile getirmişti.

3- Yüzde 60'lık blok önerisi reddedilen Kılıçdaroğlu, bu kez Bahçeli'ye "başbakan sen ol" önerisinde bulundu ama olmadı...

4- Uzun süredir AKP'li seçeneğin mümkün olmadığını "biz hayatımız boyunca yolsuzlukla mücadele ettik, yolsuzluk yapanlarla nasıl bir araya geleceğiz" sözleriyle açıklayan Kılıçdaroğlu, son açıklamasında ise AKP ile koalisyon görüşmesini "önyargısız bir şekilde" yapacaklarını söyleyerek  "rövanşist olmayacağız" dedi.


SELAHATTİN DEMİRTAŞ - HDP

5- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim öncesi Habertürk'te yayınlanan programda "AKP ile koalisyon yapar mısınız" sorusuna "bu 7 Haziran'dan sonra konuşulacak bir şey doğrusu. Biz Türkiye'yi kaosa, istikrarsızlığa sürüklemek için seçime girmiyoruz. HDP'in amacı Türkiye'de kaotik bir durum yaratmak değil. Seçim sonrası koalisyon ihtimali ortaya çıkarsa ilkelerimiz neticesinde kurulacak bir hükümete dışarıdan-içeriden destek verebiliriz" demişti.

6- Demirtaş bu açıklamaları sonrası gelen tepkilerin ardından ise, AKP ile bir koalisyonun içinde olmayacaklarını kesin bir dille ifade etmişti.

7- Yine seçim öncesi Can Dündar'ın Demirtaş röportajı sonrası kaleme aldığı "HDP, AKP'ye dışardan desteğe sıcak" haberi Demirtaş tarafından miting kürsüsünde tekzip edildi.

8-HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sonrası yaptığı açıklamada ise “AKP ve CHP bizim ilkelerimizi de içine alacak bir koalisyon kurarsa biz dışarıdan destek sunarız” dedi.


DEVLET BAHÇELİ - MHP

9- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim öncesi "AKP ile koalisyon" sorusuna "AKP’nin kuruluş amaçları, 13 yılı bulmuş olan süre içindeki uygulamaları, sahip olduğu zihniyet temel alındığında Milliyetçi Hareket Partisi’nin koalisyon yapacağı bir parti olarak görünmemektedir" yanıtı vermişti.

10- Bahçeli, seçim sonrasında da Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklama "AKP ve MHP tam tersi. Daha önce de dedim; millet ‘HDP ve CHP’nin programını alsınlar, koalisyon kursunlar’ diyor. AKP-MHP koalisyonu yanlış" ifadelerini kullandı.

11- Bahçeli'nin bu açıklamalarına karşın MHP'nin çeşitli maddeler üzerinde AKP ile koalisyon için görüşmeler yaptığı hatta bakanlık için pazarlık dahi yürüttüğüne ilişkin basına birçok haber yansıdı. Son olarak Bahçeli'ye en yakın isimlerden biri olduğu bilinen Ümit Özdağ, "Saray'ın boşaltılması, dört bakanın Yüce Divan'a yollanması MHP'nin olmazsa olmazı değil" diyerek AKP ile koalisyona yeşil ışık yakmıştı.