Kuçubas İzmir'de: ‘Hükümeti değil düzeni değiştirin’

7 Haziran seçimlerine hazırlanan Komünist Parti’nin kampanyasına destek olmak için Türkiye’ye geldiklerini ifade eden Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, “Yunanistan ve Türkiye işçi sınıfını birbirinden ayıracak hiçbir şey yok. Her iki partinin iradesi, yeni bir toplumu inşa etmek adına ortaktır. Bu irade sosyalizmdir. İnsanlığın yaşadığı bu zor dönemlerde sosyalizm bir…

soL – İzmir

İzmir’de bulunmaktan büyük bir onur duyduğunu, 7 Haziran seçimlerine hazırlanan Komünist Parti’nin kampanyasına destek olmak için Türkiye’ye geldiklerini ifade eden Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, “Yunanistan ve Türkiye işçi sınıfını birbirinden ayıracak hiçbir şey yok. Hükümetlerimizle benzer sorunları yaşıyoruz. Ülkelerimiz emperyalizmin barbarlığıyla karşı karşıya. Yoksulluk, işsizlik ve sömürü her iki ülkede de aynı. Her iki partinin iradesi, yeni bir toplumu inşa etmek adına ortaktır. Bu irade sosyalizmdir. İnsanlığın yaşadığı bu zor dönemlerde sosyalizm bir ihtiyaç olmaya devam ediyor” dedi.

Yunanistan’ın uzun zamandır bir ekonomik kriz yaşadığını anımsatan Dimitris Kuçubas, “Yaşanan derin kriz, kapitalizmin tepe noktasına varıldıktan sonra varılan bir krizdir. Geçmişteki refah döneminin ardından büyük bir krizle karşı karşıyayız. Geleceğe dair umudumuz yok. Şimdi kapitalizmi yeniden canlandırmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

SYRIZA, SÖZLERİNİ TUTMADI

Bir gazetecinin, Türkiye’de bazı partilerin kendilerini “Türkiye’nin Syriza’sı” olarak tanıtıp oy istediklerini, Syriza’nın dört aylık deneyimini yaşayan Yunanlılar olarak Türkiye seçmenine nasıl bir tavsiyede bulunabileceklerini sorusunu yanıtlayan Kuçubas şunları söyledi:

“Eğer Syriza Türkiye’de bir partiyi destekliyorsa, bir takım çıkarımlarda bulunabilirim. Seçim sonuçları belli olur olmaz Syriza sol söylemlerinden uzaklaştı. İyi bir gün, sabahından belli olur. Syriza, işe başladığı ilk günden itibaren sol sözlerinden uzaklaştı, giderek de uzaklaşıyor. Seçimden önce verdikleri sözleri, seçimden sonra ‘sözün gelişi’ olarak söylediklerini açıkladılar. NATO’yla duruşlarının aynı olduğunu söylediler. Geçen dört ay içinde tüm bakanlar ABD’yi tek tek ziyaret ettiler. Savunma Bakanı, Amerikan üssünün daha da genişleyeceğini açıkladı. Bir Yunan adasına yeni bir Amerikan üssü kurulacağı açıklandı. Yakında devlet memurlarının maaşları ödenemeyebilir.”

KÖTÜNÜN İYİSİ ÇÖZÜM DEĞİLDİR

Kuçubas, Syriza’nın örnek alınacak bir parti olmadığını vurgulayarak, “Ben Yunanistan Komünist Partisi temsilcisi olarak diyorum ki, Syriza’nın Türkiye’deki bir partiyi desteklemesi bile, işçi sınıfı ve halkların yararına bir gelişme değildir. Biz dört aydır Yunanistan’da kötü bir tecrübe yaşıyoruz. Siz de aynı kötü tecrübeyi yaşamayın. Türkiyeli seçmeni uyarmak bizim görevimiz. Kötünün iyisi bir çözüm, çözüm değildir. Burjuva sistemi, faşizmi besleyen bir sistemdir. Derinlemesine bir çözüm istiyorsak, yönümüzü doğru belirlemeliyiz. Hükümetin adının değişmesi bir şeyi değiştirmez. Önemli olan düzeni değiştirmektir. Türkiye halkı yararına olacak olanın, oyların Komünist Parti’ye verilmesi olduğuna inanıyoruz” dedi.

KUÇUBAŞ’A SOMALI İŞÇİ RESMİ

Basın toplantısın ardından Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Senem Doruk tarafından Dimitris Kuçubas’a, ressam İrfan Ertel’in Somalı maden işçilerini anlattığı bir eseri armağan edildi.