Gericilerin hedef aldığı yurdun öğrencileri soL'a konuştu

Dün gece Güngören'de bulunan özel bir öğrenci yurdu gericilerin hedefi haline geldi. Yurtta kalan öğrenciler bu saldırıları ilk defa yaşamadıklarını söylese de polis olayın serseriler tarafından gerçekleştiğinde ısrarlı.

Ercan Bekçi

İstanbul'da Güngören Konuş Yüksek Öğrenim Yurdu önünde, bir kız ve erkek öğrenci gericilerin hedefi olamasının ardından yurtta yaşayan öğrenciler yaşadıklarını soL’a anlattı.

Sorularımızı cevaplayan öğrenciler yaşadıklarının sadece serserilik vakası olmadığını uzun süredir tacizler ve fiziksel saldırılara maruz kaldıklarını söylediler.

SÖZLÜ  TACİZ HEP VARDI
Konuş Yurdu öğrencileri yaşadıkları saldırıların ilk defa olmadığını belirtirken bugüne gelen süreci şu şekilde anlatıyor: “Sözlü taciz hep vardı. Yurdun bulunduğu sokağın başında takılan mahallenin gençlerinden biri Ekim ayının son günlerinde yanımıza gelip bizi tehdit etti. Akşam ya da gündüz farketmeden karşımıza çıkan bu kişilerin sözlü sataşmalarını sürekli yaşadık. ”

Daha önceki günlerde yaşadıklarını kısaca özetleyen öğrenciler gece yaşanan olayın bir sokak serseriliğinden ibaret olmadığını ve  yurdun karma yurt olduğu gerekçesiyle sataşmalara maruz kaldıklarının altını çiziyor. 2 ay önce öğrencilerin üzerine taş atan kişilerce “ Allah, yanınızda kız var diye sizin üzerinize taş yağdırıyor. Bizim üzerimize taş yağmıyor, çünkü biz günahsız” denmesi olayın basit bir asayiş sorunu olmadığını gözler önüne seriyor.

Yurdun yemekhanesinde sorularımızı cevaplayan öğrenciler, “Daha önceki günlerde yurdun bahçesinde çit bulunmadığı için rahatça yanımıza kadar gelebiliyorlardı. Artık bahçe çitlerle kapandı. Geçenlerde çitten atlayıp bahçeye girdilerve ‘mahallemizi elimizden aldınız” dediler. Dün akşamki saldırı içinse ”Dün öğlen başlayan sözlü sataşmalar geceye kadar artarak devam etti. Sabah saatlerinde bir yurt çalışanının darp edildi. Akşam ise 2 kız ve 2 erkek öğrencinin kardan adam yaparken saldırılara maruz kaldı.” ifadelerini kullandılar.

MOLOTOF ATARIZ!
Kız öğrencilere ağır hakaretler edildiğini, erkek öğrencilerden birinin ise yine darp edildiğini belirten öğrenciler, ”Önce bir arkadaşımıza kar attılar ve yanında kız arkadaşı olduğu gerekçesiyle aynı arkadaşımıza kafa attılar. Yurdun içine 9 kişilik bir grup girdi. Karma yurt istemediklerini, yurda molotof kokteyli atacaklarını söyleyerek tehditlerine devam ettiler.”

Geceki sıkıntıların bu kadarla kalmadığı vurgulanırken gerginliği yumuşatmaya çalışan bir kadın öğrencinin tehdit edildiğini, gericilerin arasından bir kişinin kadın öğrenciye dönerek “seni yazdım senin işin bitti” şeklinde konuştuğu belirtildi. Tehdit edilen kadın öğrencinin ise bavulunu toplayıp yurttan ayrıldığı ifade edildi.

Daha sonra görüşlerini aldığımız öğrenci yurdunun kurucusu Cemal Konuş ise, “15 yıldır burada kızlı-erkekli yurt işletiyorum. Bir defa böyle bir şey başıma gelmedi. Sokak serserilerinin yaptığı bu saldırıların sebebi bahçeyi demirliklerle çevirmemiz oldu. Emniyet yetklileri olaya intikal etti.” dedi.

Cemal Konuş tarafından belirtilen "emniyet yetkillileri olaya intikal etti" ifadeleri ise öğrenciler tarafından reddediliyor. Öğrenciler, ”Biz emniyeti aradık ancak olaydan 2 buçuk saat sonra olay yerine geldiler” diyorlar.

Öğrenciler, yurdun dışına tek başına çıkmak istemediklerini, gericilerin kendilerine pusu kurabileklerini belirtirken, saldırıyı araştıran Asayiş Büro yetkilileri ise olayın çocuklar tarafından gerçekleştiği ve bu tip sorunların bir daha ortaya çıkmayacağı konusunda ısrarlı.

Yurttan ayrılmak isteyen öğrencilerin tepkileri ise devam ediyor. Bu yurtta kalma zorunluluğunun olmadığının altını çizen öğrenciler, "Saraylar yapılıyor, YTÜ'ye sadece bin kişilik yurt yaptılar ve biz cemaat yurtlarında kalmamak için burayı tercih ettik." diyorlar.