Ergenekon davasının temyiz duruşması başladı

Ergenekon davasının temyiz duruşması bu sabah Yargıtay Konferans Salonu'nda başladı.

İstanbul Ümraniye’de bir gecekonduda 12 Haziran 2007’de 27 el bombasının bulunduğu iddiasının ardından 20 Ekim 2008’de başlayıp 5 Ağustos 2013’te sona eren 274 sanıklı Ergenekon davasının temyiz duruşması bugün Yargıtay Konferans Salonu’nda görülmeye başlandı. 

Yargıtay 16. Ceza Dairesince, 274 sanıklı Ergenekon davasının temyiz incelemesinin ilk duruşması başladı.

Duruşmaya İlker Başbuğ, Hikmet Çiçek, Yalçın Küçük, Dursun Çiçek, Sinan Aygün, Doğu Perinçek, Mustafa Balbay, Levent Ersöz, Nusret Senem'in aralarında bulunduğu bazı sanıklar, sanık yakınları, avukatlar katıldı.

Kalabalık nedeniyle Yargıtay Konferans Salonu'nda yapılan duruşmada önce sanıklar, avukatlar ve ardından sanık yakınları salona alındı.

Fotoğraf ve ses kaydı alınmaması yönünde uyarılar yapılırken, Başkan Eyüp Yeşil, sanık ve müdafi yoklaması yapılmasının ardından duruşmanın icrasıyla ilgili bilgi vereceğini ve daha sonra savunmaya geçileceğini söyledi. Eyüp Yeşil, savunmanın kayıt altına alınacağını belirterek, yoklamaya geçti.

Mahkeme Başkanı Yeşil, temyiz duruşmasıyla ilgili şu hususları bildirdi: 

-Sanıkların isimlerine göre alfabetik sırayla savunma yapacakları açıklandı.

-Cuma hariç haftanın 4 günü savunma yapılacağı açıklandı.

-Duruşmalar 09.30'da başlayacak ve 17.30'da sona erecek.

-Mahkeme başkanı duruşmaların çabuk sonlanması için savunmalarda tekrarlardan kaçınılması konusunda sanık ve avukatları uyardı.

Daha sonra heyetin kadın üyesi raportörün dosya hakkında hazırladığı raporu okudu. Raportörün raporunun okunması tamamlandıktan sonra, savcılık tebliğnamesinin okunmasına başlandı.

NE OLMUŞTU?

Odatv'de yer alan habere göre, birbiriyle ilgisiz onlarca dosyanın birleştirildiği davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı sadece usulden bozma talep ederken, yargılamayı yapacak olan Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin özellikle Danıştay cinayeti ve Yüce Divan'da yargılanması gereken Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ hakkında vereceği karar merakla bekleniyor. Davada 3 de milletvekili var: Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve Dursun Çiçek. Özkan ve Çiçek müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Silivri 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sanıklara ceza yağdırılan dava dosyası temyiz için Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Zekeriya Samancı tarafından 6 Mayıs 2015'te hazırlanan 91 sayfalık tebliğnamede, usül yönünden bozma talep edildi. Tebliğnamede, “Hükmün açıklanma aşamasına kadar yasaya aykırılık yok” denmesi dikkat çekerken, bozma gerekçesi olarak şu hususlara yer verildi:

- Hükmün açıklanmasına yedek üyelerin de katılması

- Bazı sanıkların ek iddianname düzenlenmeksizin cezalandırılması

- Duruşmada hazır edilen tanıkların dinlenmemesi

- Karar duruşmasında Yalçın Küçük'ün avukatının olmaması

- İlker Başbuğ'un son sözünün sorulmaması

Dava dosyasında 260 sanığın ismi yer alıyor. Bunlardan 163'ü hakkında beraat veya 10 yılın altında cezaya hükmedilirken, 94'ü 10 yılın üstünde cezalara çarptırıldı.

Yargıtay'daki duruşmada sadece 10 yılın üstünde cezaya çarptırılan ve temyiz için zamanında başvuran 62 sanık ve avukatı duruşmalarda savunma yapabilecek. Diğer sanıkların durumu ise dosya üzerinden incelenecek.

Ergenekon kararının açıklanmasından sonra da hayatını kaybedenler oldu; Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Muzaffer Tekin ile Ünal İnanç, Arif Doğan, Fatih Derdiyok, Hüseyin Görüm, Mehmet Koral, Kemal Yavuz ve Salih Kunter. Bu isimler hakkındaki kamu davasının düşürülmesi kararlaştırıldı.