Bombalı saldırgan basın açıklamasının yapıldığı alana nasıl girdi?

Kobane'ye gitmek için Suruç'a gelen SGDF'li gençlerin araçlarının patlama yerinden 200 metre mesafede bulunan Emniyet'in önünde araçlardaki oyuncaklara kadar aranması ve istihbaratçıların yoğun olduğu ilçede, saldırganın patlama yerine "nasıl girdiği" akıllarda soru işaretlerine neden oldu.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 genç, topladıkları yardımlarla beraber dün gece saatlerinden itibaren 9 ayrı otobüsle Kobane'ye geçmek için Suruç ilçesine geldi. İlçe girişinde gençlerin bulunduğu tüm otobüsler, polislerce durdurularak didik didik arandı, gençler kimlik kontrolünden geçirildi. Uygulamanın ardından ilçe merkezine giren gençlerin Kobani'ye geçme talebini Suruç Kaymakamı'na ileten DBP ve HDP'li yöneticilere, gençlerden sadece bir heyetin Kobani'ye geçebileceği cevabı verildi.

GENÇLER KARARLARINI AÇIKLAYACAKTI
DİHA'nın haberine göre, DBP ve HDP'liler, sabah saatlerinde Amara Kültür ve Sanat Merkezi'nde kalan gençlerin yanına gelerek, kaymakamın cevabını iletti. Bunun üzerine Kobanê'ye geçecek heyetin dışında kalan gençlerin Suruç'ta çeşitli etkinlikler gerçekleştirme kararı alındı. Gençler bu çerçevede Kobanê sınırındaki Newroz Alanı'nda bu gece Rojava Devrimi'ni kutlayacaktı, yarın ise sınırda belediyenin göstereceği bir alanda "Kobanê Şehitleri Ormanı" kurmak için fidan dikecekti. Gençler ayrıca yarın "Rojava Devrimi ve Kobanê direnişi" adlı panel düzenleyip geri dönecekti. Bu kararlarını açıklamak üzere Amara Kültür Merkezi bahçesinde toplanan gençler, "Kobanê'yi birlikte savunduk, birlikte inşa edeceğiz" pankartını açarak, açıklama yapmak istedi. Gençlerin toplandığı anda canlı bomba olduğu belirtilen büyük bir patlama meydana geldi.

PATLAMA YERİ EMNİYET'E 200 METRE MESAFEDE
Patlama sırasında olay yerinde olan DBP Suruç İlçe Eş Başkanı Mehmet Koşti, emniyetin gençlerin ilçeye geldiği saatten itibaren ilçenin girişinde istedikleri araçları durduklarını ve gençlerin tüm araçlarını didik didik arandığını belirterek, "Saldırganın elini kolunu sallayarak gelip ana cadde üzerindeki kültür merkezinde kendisini patlaması soruların cevabı niteliğindedir. Kültür merkezi İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne 200 metre mesafededir. Yine patlamanın olduğu kültür merkezinin bahçesini tam karşıdan gören MOBESE kameraları var. Bu sebeplerle bu saldırgana kimin yardımcı olduğu bellidir ve bu AKP hükümetidir" dedi.

Olaya tanıklığını anlatan ESP Diyarbakır İl Başkanı Soner Çiçek de, gençlerle birlikte hareket ettiğini gençlerin insani amaçlarla Suruç'ta olduğunu, ilçeye geldiklerinde didik didik arandıklarını söyleyerek, "Basın açıklaması için bir araya toplandığımızda patlama gerçekleşti. Canlı bomba tam orta noktada kendisini patlattı. Çok geniş bir alana cenazeler savruldu. Katliamı gerçekleştirenler Türkiye kamuoyuna 'Rojava ile birlikte olmayın' mesajı vermek istediler. Ancak herkes bilsin ki Rojava kazanacak, devrimciler kazanacak" diye konuştu.
Öte yandan olay anından itibaren kepenklerini kapatıp kültür merkezi ve hastane etrafında toplanan Suruçlular, katliama öfke kustu. Aralıksız "Katil Erdoğan", "Şehit namirin" ve "PKK intikam" sloganları atan Suruçluların ilçe merkezindeki bekleyişi sürüyor.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN İSİMLERİ
Patlamada ilk belirlemelere göre, Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Uğur Özkan, Nartan Kılıç, Veysel Özdemir, Yunus Emre Şen, Nazegül Boyraz, Kasım Deprem, Alper Sapan, Okan Pirinç, Ferdana Kılıç, isimli gençler ile cenazesi parçalanmış 3 kişi ve kimliği belirsiz 4 kişi patlama yerinde yaşamını yitirdi. Olay yerinde yapılan incelemenin ardından buradaki cenazeler Antep Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Hatice Ezgi Saadet Urfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi'nde, Süleyman Alesu Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, Mücahit Erol Özel Ortadoğu Sağlık Merkezi'nde yaşamını yitirirken, Suruç Devlet Hastanesi'nde de Osman Çiçek ve ismi öğrenilemeyen 5 kişinin cenazesinin olduğu öğrenildi.