Zile’nin direnişçilerini sevindiren karar

Tokat’ın Zile ilçesindeki çocuk parkı AKP’li Belediye tarafından imara açılarak inşaat firmasına satılınca yurttaşlar iş makinelerinin önüne oturup direnmişti. İmar işleminin iptali istemini reddeden Tokat İdare Mahkemesi’nin ‘ret’ kararı Danıştay tarafından bozuldu.

Haber Merkezi

Tokat’ın Zile ilçesindeki çocuk parkına inşaat yapılmasına itiraz eden yurttaşları sevindiren karar, Danıştay 6'ıncı Dairesi’nden geldi. Daire, Tokat İdare Mahkemesi’nin “imar işleminin iptali” istemini reddeden kararı bozdu.

Tokat’ın Zile ilçesinde, 19 ve 20 Haziran 2015’te Gezi Parkı direnişine benzer bir direniş başlamıştı. Daha önce çocuk parkı olarak kullanılan alan, AKP’li Zile Belediyesi tarafından imara açılarak inşaat yapımına başlanınca yurttaşlar tepki göstermişti. Düzenlenen protesto gösterisinde mahalleliler, “Parklar bizimdir bizim kalacak”, “Rantçı belediyeye hayır” sloganı atmıştı. Gece boyunca parkta nöbet tutan yurttaşlar, ertesi gün alana gelen iş makinelerinin önüne oturarak direnmişti.

Olayın müdahillerinden Av. Sultan Aktaş ise belediye meclisi ve encümen kararlarının iptali istemiyle Tokat İdare Mahkemesi’nde dava açmış, ancak dava reddedilmişti. Av. Aktaş ret kararını Danıştay’a temyize göndermişti. Beklenen karar Zile’ye ulaştı. Danıştay 6’ıncı Dairesi, Tokat İdare Mahkemesi’nin ret kararını bozdu.

KAMU YARARINA DEĞİL

Av. Sultan Aktaş, daha önce park alanı olarak kullanılan alanın ranta teslim edildiğini öne sürerek şunları söyledi: "Tapuda belediye adına kayıtlı bulunan park yeri, Zile Belediye Meclisi kararıyla imar planı değişikliği yapılarak mesken yerine dönüştürüldü. Yunus Emre Mahallesi’nde ise bir kişiye ait olan alan, Zile Belediye encümeninin kararı ile kamu yararına park yeri olarak kamulaştırıldı. Ancak Belediye daha sonra imar değişikliği yaparak burayı mesken yeri yapmış, daha sonra da satmıştır. Zile Belediyesi'nin yaptığı imar planı değişikliği, kamu yararı amacıyla değil, kişi yararı amacıyla yapılmıştır. Parklar çocuklarındır, parklar halkındır" dedi.