Zile’nin 'Gezi' direnişi

Tokat’ın Zile ilçesinde çocuk parkı olarak kullanılan alan, AKP’li Belediye tarafından imara açılıp inşaat yapımına başlanınca Zile halkı isyan etti, geçtiğimiz gece parkta nöbet tutan yurttaşlar bugün de iş makinelerinin önüne oturup direnmeye başladı

Haber Merkezi

Tokat’ın Zile ilçesinde, Gezi Parkı direnişine benzer bir direniş başladı. Daha önce çocuk parkı olarak kullanılan alan, AKP’li Zile Belediyesi tarafından imara açılarak inşaat yapımına başlanınca yurttaşlar tepki gösterdi. Dün düzenlenen protesto gösterisinde mahalleliler, “Parklar bizimdir bizim kalacak” sloganı attı. Geçtiğimiz gece boyunca parkta nöbet tutan yurttaşlar, bugün de öğle saatlerinde alana gelen iş makinelerinin önüne oturarak direnişe başladı. Üç polis otomobili olay yerine geldi. Zile’de gergin bekleyiş sürüyor.

NE OLMUŞTU?

Zile Belediyesi, Yunus Emre Mahallesi'ndeki Cemile Albayrak'a ait 2 bin 273 metrekare alanı, 14 Şubat 2011 tarih ve 40 sayılı kararla kamu yararına park yeri olarak 80 bin lira bedelle kamulaştırdı. Ancak Zile Belediyesi, park yapmak için kamulaştırdığı taşınmaz hakkında Belediye Meclisi’nin 3 Temmuz 2013 tarih ve 61 sayılı kararıyla imar planı değişikliği yaparak, taşınmazı mesken yeri ilan etti. Ardından ise taşınmazın, İhale Kanunun 45’inci maddesi uyarınca açık teklif usulüyle ihale edilmesine karar verdi. Arsa 29 Eylül 2014 tarih ve 108 nolu encümen kararı ile 479 bin 641 liraya Eryılmaz Proje Müh. İnş. San. Tic. AŞ'ye satıldı. Diğer yandan Dinçerler Mahallesi'nde belediyeye kayıtlı olan 3 bin 146 metrekarelik çocuk parkı da Belediye Meclisi kararıyla mesken yerine dönüştürüldü. 29 Eylül 2014 tarihli encümen kararı ile 1 milyon 447 bin 583 liraya Gökmen Atıcı isimli kişiye satıldı. Avukat Sultan Aktaş, meclis ve encümen kararlarının iptali istemiyle Tokat İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Ancak mahkeme davayı reddedince Avukat Sultan Aktaş, kararı temyize gönderdi. Dosya şu anda Danıştay’da incelemede. 

İLÇE HALKI DİRENİŞ BAŞLATTI

Dinçerler Mahallesi'nde oturanlar, daha önce çocuk parkı olarak kullanılan alanda inşaat çalışmalarının başlaması üzerine eylem yaptı. Çok sayıda mahalleli inşaat alanına giderek tepki gösterdi. Yaşanan tepkilerin üzerine burada bulunan iş makinelerinin sürücüleri çalışmaları durdurarak alandan ayrıldı. 'Yeşilime dokunma', 'Parklar çocuklarındır', 'Rantçı belediyeye hayır' yazılı pankart taşıyan grup, 'Parklar bizimdir bizim kalacak' sloganı attı.

AVUKAT AKTAŞ: KAMU YARARINA DEĞİL!

Avukat Sultan Aktaş, daha önce park alanı olarak kullanılan alanın ranta teslim edildiğini öne sürerek şunları söyledi: "Tapuda belediye adına kayıtlı bulunan park yeri, Zile Belediye Meclisi kararıyla imar planı değişikliği yapılarak mesken yerine dönüştürüldü. Yunus Emre Mahallesi ise bir kişiye ait olan alan, Zile Belediye encümeninin kararı ile kamu yararına park yeri olarak kamulaştırıldı. Ancak imar değişikliği yaparak burayı taşınmaz mesken yeri yapmış, daha sonra burayı da satmıştır. Parklarla ilgili meclis kararlarının ve encümen kararlarının iptaline ilişkin davalar şu an Danıştay’da olmasına rağmen mahkeme sonuçları beklenmeden parkı satın alan kişiler alanı hızla şantiyeye dönüştürmüştür. Belediyenin bu parkları imar planı değişikliği yaparak mesken alanına dönüştürülmesine ilişkin meclis kararı 3194 sayılı imar kanununa ve imar yönetmenliğine açıkça aykırıdır. Zile Belediyesi'nin yaptığı imar planı değişikliği, kamu yararı amacıyla değil, kişi yararı amacıyla yapılmıştır. Parklar çocuklarındır, parklar halkındır" dedi.