TAEK'ten Akkuyu Nükleer Santralı'na çalışma izni!

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, çevreci kuruluşların, yurttaşların ve yöre halkının tüm itirazlarına karşın vazgeçilmeyen Akkuyu Nükleer Santralı için sınırlı çalışma izni verdi.

Çevreci kuruluşların, yurttaşların ve yöre halkının tüm itirazlarına karşın vazgeçilmeyen Akkuyu Nükleer Santralı projesi için ilk adım atıldı. Türkiye’nin ilk nükleer santralı olacak ve 20 milyar dolar yatırım maliyeti öngörülen Akkuyu Nükleer Santralı için sınırlı çalışma izni verildi. 2018’in ilk yarısında inşaat lisansının alınması bekleniyor.

Akkuyu Nükleer AŞ’den yapılan açıklamada, “Akkuyu Nükleer AŞ, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) inşaat lisansının ilk aşaması olan sınırlı çalışma iznini aldı” denildi.

Akkuyu ile ilgili hükümetlerarası anlaşma, Rusya ile Türkiye arasında 2010 yılında imzalanmıştı.

İzin kapsamında, nükleer adanın güvenliği için önem arz eden bina ve yapılar hariç, nükleer santralın geriye kalan bütün kısımlarında yapı ve montaj çalışmalarının yapılması öngörülüyor. Bu iznin alınmasıyla inşaat çalışmalarına başlanma aşamasına geçildiği vurgulanan açıklamada, “Nükleer güç santralının tüm bina ve yapıların inşaatına en kısa zamanda başlamak isteriz. Bu süreç kapsamında tüm ulusal ve uluslararası güvenlik standartlarına uyum sağlanması en önemli görevlerimizin arasındadır” denildi.