Okullarda AKP'nin korku filmleri seyrettiriliyor

Tüm ilk ve ortaokullarda açılış haftasındaki '15 Temmuz' etkinliklerinde bakanlığın hazırlattığı iki kısa film gösterilecek. Bunlar, AKP'nin eğitim cinayetlerinde yeni bir zirve oluşturuyor. 6 yaşında, okula yeni başlayan çocuklara da öğretmenleri tarafından izletilecek olan filmler, kahramanlık edebiyatı ile sarmalanmış şiddet, anlamı belirsiz terimler ve yaygın eğitimde hiç yeri…

Haber Merkezi

Milli Eğitim Bakanlığı, okulların açıldığı 19 Eylül haftası boyunca, tüm özel ve resmi okullarda "15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma" etkinlikleri düzenlenmesini kararlaştırdı.

Bakanlığın açıkladığı etkinlik planında "15 Temmuz şehit ve gazilerine şiir yazma", "şehit ve gazi ziyaretleri"  yanında "15 Temmuz Şehitleri için imam hatip okulları öğrencileri tarafından okunan Kur´an hatimlerinin duasının yapılması" gibi şeyler de var.

Hafta içinde tüm ilk ve orta okullarda gösterilmek üzere hazırlanan iki "eğitim videosu" ise internette de yayınlandı.

Son 15 yılın oldukça tartışmalı bir figürü olarak Erdoğan'ın uzun sesleniş ve görüntülerine "Başkomutan Erdoğan" yüceltmeleri eşlik ediyor. 15 Temmuz günü olanlar, Çanakkale Savunması ve Anadolu'nun Emperyalist işgaline karşı verilen Kurtuluş Savaşı'na benzetilirken, Erdoğan'ın yaptığı mitingler bolca kullanılıyor.

Çocuklarını okula "eğitim" görmeleri için yollayanlar, okuldan kendilerini hayata hazırlayacak bir eğitim bekleyenler örneği dünyada az bulunur bir propaganda kampanyasının açılış haftasına taşınması karşısında şaşkın ve öfkeli.

Sözkonusu propaganda videoları özellikle ilkokul çağındaki çocuklar için çok sorunlu: 

  • Her iki videoda da nerede çekildiği belli olmayan, karmaşık bir şekilde gelip giden çatışma görüntüleri var. Bombardıman uçakları, ateş açan tanklar, karşı ateşler, ezilen insanlar birbirine giriyor. 
  • Internet, televizyon haberleri gibi kaynaklarla da bilgi edinen öğrencilerin kolaylıkla sorgulayabileceği ve zaten üzerinde kimsenin tam bir uzlaşmaya varmamış olduğu yorumlar gerçeklik olarak "öğretiliyor." Yazarımız Rıfat Okçabol'un iki hafta önce işaret ettiği noktayı hemen hatırlıyoruz. Öğrencilerin kolaylıkla aklına gelebilecek "peki öğretmenim, FETÖ örgütü orduda bu kadar yüksek kademelere nasıl gelmiş" türünde sorulara öğretmenlerin nasıl yanıt vereceği bir muamma.
  • Videolar içinde "devletin içinde yuvalanan hain paralel yapı", "cunta" gibi terimler kullanılırken, bu terimleri ilköğretim sıralarına yeni oturmuş çocukların bilmeleri ya da öğretmenlerinin müfredatta tanımı ve yeri olmayan bu terimleri "öğretmesi" bekleniyor.
  • Videoların ilkinde (zaman 6:15) AKP'nin seçim propaganda müziği olan Dombıra bir süre duyuluyor ve başka bir melodiye bağlanıyor. Böylece AKP ilkokullarda gösterilecek bir "eğitim filmi"ne kendi propaganda şarkısını koyan ilk hükümet partisi oluyor.
  • "Eğitim filmi"nde uzun uzun görüntülenen bir başka tartışmalı unsur ise ÖSO bayrağı. Atlaslar ve ders kitaplarında da yer alan kırmızı şeritli Suriye Bayrağı'na benzeyen ama yeşil şeritli ve 3 yıldızlı olan Özgür Suriye Ordusu'nun bayrağı, BM tarafından tanınmış, meşru bir siyasi varlığı temsil etmiyor. Öğretmenlerin "bu bayrak ne bayrağı" sorusuna verecekleri müfredat içinde bir yanıt da bulunmuyor.
  • Videoların "eğitim" kriterleri açısından mutlak bir umursamazlıkla yapıldığının bir kanıtı da ikinci videoda yer alan anlatım bozukluğu:
    "30 Ağustos 1922. Zulme ve işgale boyun eğmeyen milletimiz vatanımızı dört bir yandan kuşatan düşman devletlerin işgal harekatına direndi. Ancak, ayağında çarığı, heybesinde azığı olmayan kuvayi milliye ruhunun azmini ve milletin imanını hesaplayamadı."
    "Zulme boyun eğmeyen milletimizin kuvayi milliye ruhunun azmini hesaplayamadığı" bilgisinin çocuklarda yaratabileceği kafa karışıklığını es geçebiliriz! Böylesi bir anlatım bozukluğunu göremeyen "milli eğitim" görevlilerinin varlığı ise eğitimde yaşanan çöküşün kendi başına kanıtı. 
  • 15 Temmuz gecesinden seçilen fotoğraf ve hareketli görüntülerde bolca sarıklı, cüppeli kişiler yer alıyor. Bu tür görüntülerin özellikle tercih edildiğini gösteren şeyse ilk videoda Çanakkale görüntülerinin ardından geliyor. (Zaman 1.47) "Dur Yolcu" yazısının önünde duran takkeli bir kişi dramatik bir efektle sahne alıyor. 
  • Videolarla ilgili hem pedagoji, hem de gerçekçilik adına sorgulanabilir olan bir diğer nokta da "kan kırmızı deniz üzerinde ay yıldız" görselliği.
    15 Temmuz gecesinin "denizlerin kan kestiği" bir şiddet içinde anılmasındaki abartma bir yana, kana boyanmış deniz efektlerinin 6 yaşında okula ilk adımını atmış çocukların karşısına neden çıkarıldığı da anlaşılamıyor.

İşte o videolar: