Gökçek'ten OHAL fırsatçılığı: Ankara’nın kent panoraması satılıyor!

Büyükşehir Belediyesi Ankara'nın kent panoroması Çaldağı'nda 180 bin 923 metrekarelik araziyi satışa çıkarttı. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi 4 Ağustos’ta yapılacak ihalenin iptali için yargıya başvuracak.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz aralık ayında TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara'nın en önemli bakı noktası olan Çaldağı'nda yapmak istediği kentsel dönüşüm planlarını yargıya taşımıştı. 

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin, plan değişikliklerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için 2015 Aralık ayında yaptığı başvuru, henüz sonuçlanmamasına rağmen 8 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de satış ilanı duyurulmuştu.

Şimdiyse Büyükşehir Belediyesi 180 bin 923 metrekarelik araziyi satışa çıkarttı. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi 4 Ağustos’ta yapılacak ihalenin iptali için yargıya başvuracak.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, “Büyükşehir Belediyesi ülkenin olağanüstü dönemlerden geçtiği bir süreçte, olağan bir şekilde kamusal alanlarımızı satışa devam ediyor, OHAL fırsatçılığı yapıyor, ihalenin iptalini yargıya taşıyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi şimdi de mülkiyeti belediyeye ait 29211 ada 1 parsel ile ilgili Çaldağı mevkiinde bulunan alanın yapılaşmaya açılmak üzere satışının yapılması için 04.08.2016 tarihinde ihale yapıyor. Kentsel bakı alanı olan Çaldağı’nın yapılaşmaya açılmasına, kentin panoramik noktasının satışına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

'AKIL VE BİLİM DIŞI UYGULAMALARDAN VAZGEÇİN'

Çaldağı’na ilişkin daha önceki ihalenin de iptali için dava açtıklarını anımsatan Candan, belediye yetkililerine akıl  ve bilim dışı uygulamalardan vazgeçmesi çağrısında bulundu.

Candan sözlerine şu şekilde devam etti:

 “Yargı süreci devam ederken, yeşil alan olması gereken Çaldağı’nda arsaların bir bir satılması fırsatçılıktır. Ankara'nın en önemli alanı ve kent panoramasının bakı noktasını  2 emsal vererek yapılaşmaya açıp, sonrada dava süreci devam ederken, arka arkaya satışa çıkartmak akıl dışıdır. Çaldağı tepesi deniz seviyesinden  bin 293 metre yüksekliktedir. Büyükşehir Belediyesi 2012'de aynı bölgede yaptığı planlarda bölgenin yüzde 70'ini açık ve yeşil alan düzenlerken 2015’te yapılan plan değişikliği ile aynı bölgeyi  yüksek yoğunluklu konuta açmış dava devam ederken de, ülkenin darbe girişimi ile yaşadığı süreçler,OHAL dönemi yaşanırken  arsaları elden çıkartarak yangından mal kaçırmaya çalışılmaktadır. Çaldağı Viyana'da Kahlenberg  Tepesi, Budapeşte'de Gellert Tepesi , Floransa'da Michelangelo Tepesi,  Prag'da Petrin tepesi gibi kentsel panoramik bakı noktası olarak yeşil alan olarak  düzenlenmelidir."